Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарската полиция спря влака с бежанци, който потегли от Будапеща

| обновено на 03.09.15 в 15:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Унгарската полиция спря влака, който потегли от гарата в Будапеща за Шопрон край австрийската граница.

Силите на реда са наредили на хората да слязат в град Бичке, на около 40 километра западно от столицата, където има бежански център. Според агенцията останалите пътници са качени на друг влак. Близо 50 полицаи са разположени около композицията. Пет вагона с бежанци все още стоят на гарата в Бичке.

Унгарската информационна агенция съобщава, че полицията насочва хората към автобуси, за да ги откара в бежанския център. Ройтерс обаче информира, че десетки имигранти лежат на релсите и протестират срещу изпращането си там.  По информация на агенцията множество полицаи са се опитали да вдигнат от земята семейство с малко дете. Други имигранти, които се намират в близък подлез, пробват да изтласкат силите на реда, които им препречват пътя, и да се качат обратно на влака.

Междувременно Франс прес съобщи, че още един влак е потеглил от гарата Келети в Будапеща. Той пътува за град Дьор - отново на границата с Австрия. Във влака има около 100 имигранти и няколко десетки полицаи.

Ръководителят на полицията във Виена от своя страна заяви, че бежанците, които успеят да стигнат до австрийската столица през Унгария, няма да бъдат проверявани и регистрирани и ще могат да продължат пътя си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна