Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ответни удари на турската авиация срещу акция на ПКК, при която бяха убити 31 турски войници

Снимка: Дневник

Турски изтребители извършиха масирани удари по въздуха срещу цели на терористите от Кюрдската работническа партия, ПКК. От щаба на турските въоръжени сили съобщиха, че в атаките участват Ф-16 и Ф -4 и че са били поразени 13 цели. Въздушните удари, които започнаха снощи, продължават.

Те бяха предприети в отговор на нападение на терористи от ПКК  над конвой на турската армия от засада край село Даглъджа, окръг Хаккяри, в близост до границата с Ирак. При терористичната атака са били убити 16 турски войници,но според други източници убитите войници са най-малко 31, има и ранени. Това е една от най-мащабните и смъртоносни  атаки на ПКК в последно време. Сраженията между войските и терористите в района продължават, с атаки  на изтребителите по въздуха и на хеликоптери Сикорски, според постъпващите съобщения.

Поредният терористичен акт разтърси Турция, където напоследък не минава ден без терор и без жертви. Премиерът Ахмед Давутоглу свика на спешно заседание Съвета за национална сигурност,с участието на началника на генщаба на турската армия. Предстои среща между Давутоглу и лидера на основната опозиционна НРП Кемал Кълъчдароглу. Като възможна опция се посочва провеждане на трансгранична операция срещу ПКК.НРП подкрепи пради няколко дни в парламента предложението на правителството за продължаване на мандата на турската армия за извършване на удари зад граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна