Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението на унгарско-сръбската граница остава, 200 мигранти пробиха полицейския кордон и тръгнаха пеша към Будапеща

Унгарският министър на отбраната подаде оставка

| обновено на 08.09.15 в 08:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарската полиция се опитва да овладее поредния бунт на мигрантите от регистрационния център край град Рьоске, близо до границата със Сърбия. Около двеста души напуснаха самоволно лагера снощи и поеха пеша по магистралата за Будапеща.

Напрежението в бежанския лагер край градчето Рьоске на унгарско-сръбската граница остава. Повод за това напрежение стана напускането на мигрантския център на група сирийски бежанци като протест срещу условията на живот в него. Те пробиха полицейския кордон и се отправиха пеша през международната магистрала М-5 към Будапеща. Това наложи идването на специални полицейски части, които, подкрепени по въздух от полицейски хеликоптери, успяха да локализират групата и да я върнат в района на Рьоске. Въпреки това, магистралата остана дълго време затворена.

Доброволци от Унгария и Австрия успяха да пробият кордона и да пристигнат в Рьоске, за да донесат пред бежанския център храна и одеяла за мигрантите, които още чакаха да бъдат приети от унгарските власти.

Унгарският премиер Виктор Орбан също пристигна в граничния район на Сърбия, за да види лично как върви работата по доизграждането на стената, която се очаква, според Будапеща, да спре бежанския натиск над страната.

Часове преди това унгарският министър на отбраната Чаба Хенде подаде оставка на правителствено заседание на Съвета по сигурността, на което Орбан е заявил недоволството си от слабото участие на военните в изграждането на стената.

На фона на всички събития обстановката в пограничния район остава доста напрегната.

Над 2000 души влязоха в сблъсък с полицията на гръцкия остров Лесбос при опит да се качат на кораб за Пирея. Напрегната е обстановката и по гръцко-македонската граница. Македонските власти допуснаха вчера 2000 имигранти. Поне още три пъти по толкова чакат да получат достъп, съобщи Франс прес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна