Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трад: Да останат в Дания са поискали 9300 бежанци, а за Швеция са подадени молби от 60 000 души

Снимка: БТА

В неделя в Швеция пристигнаха няколко групи бежанци. Те дойдоха от Южна Дания с транспорт от Германия. 170 души поискаха да продължат пътя си към Швеция, но датската полиция поиска да им вземе отпечатъци, а някои от тях – да бъдат и регистрирани. Затова голяма част тръгнаха пеша в посока Швеция.  Постигна се споразумение полицаите да ги ескортират. В момента на гарата в Южна Дания е останал само един мъж с двете си деца. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ журналистът и блогър Руслан Трад, който в момента е в Швеция:

Част от тях вече са пристигнали в Малмьо. Шведската полиция извика техните роднини, да бъдат един вид гаранти за тях. Главната причина за тези 170 души беше именно фактът, че те имат роднини в Малмьо и не биха искали да останат в Дания, въпреки че с пристигането им и датската полиция ги увери, че биха могли да останат. Но цифрите са показателни. В Дания са поискали 9300 души да останат, докато в Швеция са подадени молби от 60 000 души.

В Швеция се забелязва засилване на крайната десница, наченки на сегрегация в някои градове, но в същото време се виждат и много солидарни кампании, каза Трад. Страната е най-желаната дестинация след Швеция.

В момента и в Швеция, и в Норвегия се изграждат нови общежития. Не се говори за лимити. Мисля, че със строежа на общежития, поне още година – две Швеция ще приема бежанци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна