Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Кацарова: Aрхеологическите находки на площад “Света Неделя“ са много ценни

Хронологията на съкровището отива до началото на III век, сочат проучванията на нумизматите

Снимка: БГНЕС

Много рядко по време на редовни археологически разкопки на археолозите ни се отдава такъв шанс да излезе непокътнато съкровище, престояло толкова време под земята, защото обичайно колективните монетни находки са намирани случайно без присъствието на археолог.

Това каза зa предаването Хоризонт до обед“ главен асистент-доктор Веселка Кацарова от Националният археологически институт с музей при БАН и ръководител на проучването на археологическите ценности на площад “Света Неделя“.

Нашите нумизмати продължават да разглеждат намерените близо 3 000 монети и се оказва, че хронологията на съкровището отива до 30-те години на III век, а най-ранната монета е на император Нерон, който е от средата на I век.

Кацарова поясни, че площад “Света Неделя“ е претърпял много преустройства от Освобождението до днес като неговото ниво е било снижено с повече от 3 метра, което е отнело от напластяванията от по-късните периоди.

Подробности около проучването на археологическите ценности на площад “Света Неделя“, както и цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени