Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човек под запрещение - историята на Петя Бакалова

Снимка: Калина Бакалова


Министерството на правосъдието работи по законопроект, който предвижда много сериозна промяна в областта на настойничеството и попечителството. Нарича се Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, който изцяло ще промени системата и аз вярвам, че това ще стане скоро,
каза в предаването "Преди всички" Анета Генова, адвокат с дългогодишна практика в защитата на хора с психо-социални и интелектуални затруднения, по повод случая с Петя от Кърджали.

Петя Бакалова от Кърджали е под пълно запрещение и за нея се грижи настойник. Наскоро обаче нейни роднини установяват, че Петя живее под ключ, в мръсотия, мизерия, без възможност да се среща с хора. Роднините й предприемат действия, съобразени със законодателството ни, за да променят положението на Петя.

Калина Бакалова, която е първа братовчедка на Петя, сподели в „Преди всички“, че съвсем случайно е разбирала, при едно нейно посещение, какво се случва с Петя. Калина намира апартамента почти празен, с оскъдни мебели, в изключителна мръсотия и плесен. След разговор с Петя, разбира, че не се грижат добре за нея

След становище на социално подпомагане, които биват сезирани от Калина, в Общината е подадена молба за смяна на настойника. След събрани вече доказателства, Общината е създала и специална комисия, която да направи собствена проверка на мястото и условията, където Петя живее.

До края на тази седмица ще е налице крайното произнасяне, каза в „Преди всички“ старши юристконсулт Галина Делчева от Общината в Кърджали.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени