Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гяурова: Очаквам Венецианската комисия да посочи, че промените в Конституцията са крачка напред

Снимка: БГНЕС

Представители на Венецианската комисия пристигат у нас за дискусия по предстоящото гласуване на конституционните промени. Експертите на българския Институт за правни инициативи ще се срещнат с тях.

От това посещение очаквам за пореден път, доколкото е възможно категорично, да посочат, че предложените промени в Конституцията са крачка напред, каза в предаването „Преди всички“ директорът на Института за правни инициативи Биляна Гяурова.

Според нея е възможно промените да не получат достатъчна подкрепа в Народното събрание:

Това е лош сигнал, защото показва, че въпреки широката коалиция, която е създадена, колко фрагментиран е парламентът и колко скъпа и ценна стока са промените в Конституцията и то по-специално за съдебната власт. През годините съдебната власт придоби изключително сериозно значение. Там минават много сериозни интереси и не без значение, дори чисто политически, коя партия по какъв начин ще изиграе своите козове, за да може да изтъргува в последствие най-сериозно влияние по отношение на съдебната власт.

Биляна Гяурова коментира и казуса с издигането на кандидати за конституционен съдия:

Това, което стана в петък, по време на обсъждането на процедурите за избор и номиниране на съдия в Конституционния съд от парламентарната квота, беше откровено казано един парламентарен цинизъм, който в голяма степен беше гарниран с една арогантност, която за мен е израз на безсилие и нежелание от страна на парламента да се пребори с това манталитетно мишкуване и договорничене предварително.

Според Биляна Гяурова процедурата трябва да започва поне шест месеца преди избора на конституционен съдия.

Цялото интервю с Биляна Гяурова можете да чуете в звуковия файл.


Венецианска комисия, чието официално наименование е Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 година. Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, правосъдие, референдуми, избори. Становищата на Венецианската комисия имат препоръчителен характер.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени