Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенденцията сред младежите за напускане на родното място след завършване на 12-и клас се запазва

Снимка: Полина Тодорова

Много от 12-класниците търсят реализация в големите градове и в чужбина. Около две трети от завършилите средно образование през 2015-а година имат нагласата да напуснат населеното място, в което живеят. Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски по повод подготвеното национално проучване, свързано с процента млади хора, търсещи реализация у нас и в чужбина:

Липсата на възможност за намиране на работа е основната причина, която 60% от децата посочват като мотив за напускане на населеното място, в което живеят. Почти всяко второ дете посочва като причина за напускане невъзможността да получи високи доходи и да намери добра работа. Почти всяко четвърто дете посочва като мотив за миграция в друг град или държава недоброто образование, което може да получи в населеното място, в което живее.

Около три четвърти от нашите деца имат намерение да продължат да учат след завършване на средното образование. Желанието за продължаване на образованието нараства с големината на населеното място, в което живеят учениците, образователния ценз на родителите им и личния им успех. Половината от учениците искат да учат в чужбина, за да си осигурят по-висок стандарт за живот. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!