Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двупартийна коалиция с Независими гърци обяви Ципрас след официалните изборни резултати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двупартийна коалиция с Независими гърци обяви Алексис Ципрас в изявление след официалните изборни резултати. Тази коалиция има мнозинство с 155 депутатски места от 300 - членния парламент.

Започнаха консултации за евентуално сътрудничество и със социалистическата ПАСОК. Лявата партия Реката също обещава подкрепа на СИРИЗА в парламента, но без да участва в правителството.“Получихме мандат за четири години“, заяви бъдещият премиер, с което даде ясен сигнал,че ще състави стабилно правителство, което да приложи договорените с кредиторите мерки и реформи.

"В Европа днес Гърция и гръцкият народ са синоними на съпротива и достойнство и тази борба ние ще продължим заедно още четири години.Пред нас стоят трудности, но ние имаме стабилна основа. Възстановяването няма да стане с магическа пръчка, но то може да бъде постигнато с тежък труд"
, каза Ципрас.

От централата на СИРИЗА съобщиха,че се предвижда сформиране на постоянен Национален съвет по европейски въпроси и външна политика с представители от всички парламентарни партии.

Консерваторите от Нова Демокрация категорично отказват сътрудничество с радикалната левица.Комунистическата партия, която идейно е близка с партията на Ципрас,също не желае за влизат в коалиция с новото правителство.


Коментара чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени