Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева предлага с 30% повече пари за миграцията от бюджета на ЕС за 2016 година

Юнкер призова правителствата от ЕС да инвестират повече в конфликтните региони

| обновено на 22.09.15 в 18:43
Снимка: БТА

С 30 процента повече пари за миграцията от бюджета на ЕС за следващата година, спрямо 2015 година, предложи заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която е домакин на конференция на високо равнище, посветена на ефективното изразходване на бюджета на Европейския съюз в полза на европейските граждани.

Докато сме в тази зала, колегите работят по пакета за бежанците, каза при откриването Кристалина Георгиева:

Общо разполагаме с 5,8 милиарда евро, от които 1,2 милиарда са допълнителни пари от май месец насам. Търсим начини да дадем още от бюджета за 2016-а, каза комисарят.

Георгиева призова и за промяна на финансовия регламент, така че по-бързо да се изплащат европейските помощи за справяне с природни бедствия в страните-членки:

Бях 5 години комисар по хуманитарната помощ – там можехме да реагираме за едно денонощие и да отпуснем помощ някъде по света, където се случи нещо. Но когато трябва да помогнем на собствените си членки от фонда за Солидарност, финансирането идва 6 месеца или 9 месеца по-късно, допълни българският заместник-председател на комисията. Основен фокус на конференцията са резултатите и ефективното харчене на европарите.

Сред основните участници на събитието днес са председателят на ЕК – Жан-Клод Юнкер, министърът на финансите на Германия – Волфганг Шойбле и колегите му от Полша и Люксембург.

Юнкер призова правителствата от ЕС да инвестират повече в конфликтните региони, откъдето идват бежанците. Той остро критикува нежеланието да държавите да приемат бежанци:

Понякога се питам дали 25% от населението в Ливан наистина са бежанци. И дали хората в Йордания, където има 600 000 души, разбират за какво ние спорим тук? Ние сме смешни с тези 120 000, като се имат предвид мащабите на този проблем. Ако наистина искате да задържим тези хора там, трябва да се бръкнете в джоба, вместо само да говорите. Дайте ни необходимите средства, за да управляваме тази криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна