Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 22-годишно прекъсване отново „Франкофоли” в Благоевград

БНР Новини

От 24 септември в продължение на три дни в Благоевград ще се проведе най-големият фестивал за съвременна френска музика „Франкофоли”. Той има три изключително успешни издания от 1991 до 1993 г., непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г. Тогава в България гостуват едни от най-популярните френски звезди. Престижният фестивал „Ле Франкофоли дьо Ла Рошел” се провежда ежегодно в град Ла Рошел, Франция, където всяка година пристига публика от около 100 000 души.

Благоевград е шестият град в света извън Франция, който ще се превърне в световен център на френската музика. Досега издание на „Франкофоли” е имало в Монреал, Спа (Белгия), Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин. За повече подробности около възобновяването на песенния фестивал „Франкофоли” потърсихме кмета на Благоевград Атанас Камбитов:

СнимкаФакт е, че 22 години по-късно възстановяваме тази идея, която е плод на тригодишни  преговори и усилена работа. Тук е мястото да благодаря на френските партньори и на целия екип на Общината, че заедно съумяхме да се справим  с многото проблеми и перипетии. Ще си позволя да спомена мнението на  директора на Фестивала Жерар Пон. В началото те са имали нагласата да откажат този проект. Но след като се запознаха с обстановката, с огромното ни желание да възстановим една традиция, мисля, че хубавите спомени от онези години надделяха. Както се казва, всичко е добре, когато завършва добре. „Франкофоли“ не е просто един музикален фестивал. Идеята на община Благоевград е това да се превърне във форум, в сцена на франкофонството, да зарадваме всички, които имат афинитет към френската култура. Трябва да спомена, че една от клаузите в договора е Благоевград да бъде град на Балканите, който да държи авторските права на фестивала и да се превърне в регионален център на франкофоните – сподели г-н Камбитов.

Едни от най-големите звезди на френската музика ще вземат участие в Благоевград: Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата „Караван палас”, DJ Боб Синклер, култовата френска рок група КИО, любимите на младото поколение Кристоф Уилем и рапърът Сопрано. България ще бъде представена от Графа, Михаела Филева, Криско, Веси Бонева, „Дийп Зоун проджект”. За подготовката на събитието потърсихме и мнението на г-н Фредерик Шарпейл, който повече от десет години е сред организаторите на „Франкофоли дьо Ла Рошел”.

СнимкаИдеята дойде изцяло от община Благоевград, свързаха се с нас и след много усилия имаме добър резултат. Избрахме града заради потенциала, който открихме. Това е една подходяща локация да се развие като дестинация за културен туризъм. Предлагаме богат афиш на известни френски изпълнители и се надяваме на многобройна публика. Балканите са отредили специално място на франкофонията и ние сме длъжни да работим в тази насока, за да съхраним и популяризираме френския език и френската песен. България не е много популярна във Франция, включително и сред музикалните среди, и се надявам с това събитие да привлечем вниманието на повече французи към вашата страна – отбеляза Фредерик Шарпейл.

Очакват се гости от различни градове в България, както и от Сърбия, Гърция и Македония. Особено активни са и френските фенове на Фестивала, които традиционно следват неговите издания по света. Повече от 130 ученици от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов”, където усилено се изучава френски език, ще превеждат на френските гости. Желание да отразяват на място „Франкофоли” в Благоевград са заявили от телевизионния канал France 2 , радио  FranceInter, както и националните ежедневници LeFigaro и LeParisien. Голямата изненада за публиката е, че фестивалът ще се проведе при вход свободен, което е рядко изключение при провеждането на „Франкофоли”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна