Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Стаменков: Повечето икономически мигранти у нас желаят да се завърнат доброволно в страните си

Когато лицето заяви доброволно желание, връщането става в рамките на няколко дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голям брой от хората, които идват в Европа, не получават бежански статут. Те са икономически мигранти и в един момент от тяхното пътуване решават да предприемат стъпка за връщане в родните си страни.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Радослав Стаменков – ръководител на Мисията в България на Международната организация по миграцията. Болшинството имигранти у нас желаят да се завърнат доброволно в родните си страни, допълни той.

Ако през 2013 г. сме върнали 50 души, през 2014-а цифрата стана около 300, а за 2015-а желанието на хората да се завърнат доброволно е още по-голямо. Проблемът е недостатъчното финансиране и недостатъчното програми, които позволяват всички желаещи да бъдат върнати по родните си места. Не във всички страни е възможно доброволно завръщане. Например в страни като Сирия и някои части от Афганистан поради бойните действия там такова завръщане не е възможно.

Друга трудност пред желаещите да се завърнат по родните си места хора е липсата на редовни документи за пътуване. Много мигранти идват от страни, които нямат дипломатически представителства у нас и това поражда затруднения. Ако няма декларирано доброволно желание, организацията не може да осигури връщане на мигрантите, категоричен е Стаменков.

Естествено, тук не става дума просто за един самолетен билет и връщането на лицата. Те получават подкрепа както в България, така и в родните си страни, за да можем да гарантираме, че това завръщане ще бъде устойчиво.

След като лицето заяви доброволно желание, връщането се осъществява в рамките на няколко дни. Ако всички документи са налице, това може да стане в рамките на една седмица.

В случаите на хора от уязвими социални групи – самотни майки и възрастни хора, процедурите са по-дълги, отбеляза Стаменков. Създаването на центрове за информация и регистрация значително ще намали процента на нерегистрираните мигранти, убеден е той.

Особено в Гърция ще бъде много от полза. Там само от началото на годината са влезли около 320 000 лица, търсещи убежище – около 6000 души на ден. Представете си пред какви трудности е изправена Гърция само за регистрацията на тези хора, да не говорим за тяхното обгрижване.

Милиардите, обещавани от Европа за справяне с бежанската криза, все още са много далеч, а правителствата се нуждаят от средства сега, изтъкна експертът.

Интервюто на Борислава Борисова с Радослав Стаменков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна