Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подалият оставка подуправител на НЗОК: Не искам да нося отговорност за събития, които предстоят

Д-р Димитър Петров
Снимка: БГНЕС


Практически аз съм подал молба по взаимно съгласие. Естествено, че имаше и натиск от страна на министъра. В тази ситуация и в положението на тези непреодолими различия, реших, че е по-добре да напусна, за да не създавам излишно напрежение на управителя и оперативното ръководство на Касата с Министерството и евентуално да възникват някакви проблеми на политическо ниво.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ – д-р Димитър Петров, който подаде оставка като подуправител на Здравната каса заради непреодолими различия с политиката, водена от министъра на здравеопазването Петър Москов, която се опитва да наложи върху Здравната каса.

Формално Касата е независима институция и практически министърът не може да ме уволни, изтъкна Петров, който лаконично заяви, че не искам да нося отговорност за събития, които предстоят, ако нещата продължават така. Той изброи и политиките, с които не е съгласен:

От 7-8 месеца Министерството неистово се опитва да наложи някакво национално споразумение между фирмите за лекарства. Този вариант на споразумение, който беше лансиран, определено облагодетелстваше 2-3 фирми, които правеха голям растеж, като останалите трябваше да го поемат, включително и генериците. Тези текстове никой не ги приемаше и те не минаха през пленарна зала. Депутатите ги отхвърлиха. Вместо това трябваше да започнем договаряне на отстъпки по една наредба, която трябваше да се приеме от Касата и да се публикува от Министерството. Вариантът, който ние направихме, беше изключително добър, приет от всички. Вместо този вариант на наредба, Министерството публикува съвсем друг, в който пак беше заложено национално споразумение, без да има никакви законови основания за това.

Споразумението би дало макрорамка на бюджета на Касата, но крие риск по-евтините медикаменти просто да изчезнат от пазара, изтъкна Петров.

Вторият проблем е, че с промените в Закона, които Министерството предложи, в момента заболяванията, които Касата лекува, вече няма да се определят с наредба на министъра, а само с критерии. На база на проекта за наредба за критерии, който те публикуваха преди около седмица, Касата трябва да определи нов списък със заболявания. Ако те се приложат дословно, ще отпаднат няколко големи групи пациенти. Ако се приложат буква по буква, целият ревматоиден артрит ще отпадне, да речем. Касата ще бъде поставена в условията на „лошата“, а тя или трябва да изпълнява тази наредба, или да си затвори очите, да ги остави в списъка, и да стане уязвима спрямо институции като Сметна палата и др.

По отношение на болничната помощ също има проблеми, заяви експертът. Методиката, по която Касата работи с бюджети на болниците, връща историческото административно бюджетиране в Касата, което не е работа на тази институция и ще даде явни негативи в последното тримесечие на годината.

Т. нар. „основен и допълнителен пакет“ са в никаква фаза и Касата не може да направи проектобюджета си, нито могат да започнат преговори по Националния рамков договор, а Министерството, вместо да направи тези пакети, се занимава с остойностяване на дейности, изтъкна лекарят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени