Недялка Керанова: „Един народен певец не може да се научи да пее, той се ражда певец”

Една от уникалните български фолклорни изпълнителки на тракийски песни Недялка Керанова е родена в с. Татарево, Хасковско на 24 април 1941 г. Едва на 13 години получава първото си отличие. Заедно с Магда Пушкарова, Борис Карлов и други музиканти пътува из България, пее по сватби и тържества. През 1956 г. е приета за солистка на фолклорния ансамбъл в Пловдив. Три години по-късно Филип Кутев я кани в Държавния ансамбъл в София, където работи десет години. Пее с почти всички инструментални групи в Тракия – Леновската, Конушенската и много други. Определят я като доайен на българската сватбарска музика, при това съвсем заслужено. Инструменталните групи, съпровождащи различни семейни празници, съществуват у нас още преди Освобождението през 1878 г. Но през 70-те години на м.в. тази традиция преживя невероятен по своя размах ренесанс. Недялка Керанова е сред певиците, чиято професионална реализация е именно в тази характерна фолклорна практика. Нещо повече – тя създаде свой вокален стил със специфично вибрато и многобройни последователи и имитатори. Вече е факт и Първият национален конкурс „С песните на Недялка Керанова”, който се проведа през миналата седмица в село Минерални бани, област Хасково. Певци от най-различни възрасти взеха участие в конкурса. Талантливи и влюбени в българската народна музика, те всички са последователи на голямата певица. Разбира се, най-често звучеше една от най-популярните песни на Недялка Керанова – „Караджа дума Русанки” – истински шедьовър, записан от певицата за първи път в БНР (тогава Радио София) през 1960 г.


Голямата награда и приз на кмета получи най-малкият изпълнител Донко Марков на 10 години от Варна. Ето и няколко думи от талантливия малчуган:

Пея от четиригодишен. В пеенето ми помагат много хора – майка ми, баща ми, баба ми и учителката ми по народно пеене от музикалното училище Павлинка Тодорова. Баща ми свири на акордеон, а майка ми пее. Всички песни съм научил от тях. Като най-малък на конкурса мога да кажа само, че се чувствах добре. Никога не се притеснявам докато пея.  Представих се с песните „Седнал ми беше Манолчо“  и „Бях пил вино“, а знам и още песни на Недялка Керанова като „Аз не съм дошъл Калино“, „Като седиш, Кино, Кинче“, „Мама на Георги думаше“. Любими певци са ми още Вълкана Стоянова, Борис Машалов и много други. Смятам да се занимавам с музика цял живот.

В раздел професионалисти при мъжете спечелиха Благой Манчев от Пловдив и Димитър Митрев – Лъки от София. В същия раздел при жените бяха отличени Таня Маринова от Пловдив и Надка Петрова от Карлово – две изявени и признати съвременни сватбарски певици.Първа награда при любителите беше присъдена на Величка Костова от град Меричлери, която изпя песента “Мама е Радка годила” – много красива, но малко позабравена песен.От това първо издание на конкурса „С песните на Недялка Керанова“, става ясно, че фолклорната икона има доста последователи и между младите хора. Не са малко и съвременниците й, които споделят за нейните изпълнения, че освен мощността и плътността на гласа й, наситен с динамика и виртуозна, почти инструментална като звучене орнаментиката, най-важният елемент от представянето на песента е дълбокото сливане с текста и историята, която тя разказва. Урок от изключителната Недялка Керанова за всеки млад изпълнител – песента е състояние на духа, разказана приказка и преживяна история, която певецът предава на слушателя. Пламена Илиева – една съвсем млада фолклорна изпълнителка от гр. Бургас, също си тръгна с награда от конкурса. С изключително интересния си алтов тембър, напомнящ много за този на самата Недялка Керанова, тя спечели симпатиите на публика и жури.


Още от категорията

Гергана Димитрова за новия си албум: Търся красотата в нюансите и контрастите

Певицата Гергана Димитрова от "Мистерията на българските гласове" и "Ева Квартет" представи новия си албум в студиото на "Хоризонт за вас". "През очите на земята" преплита келтските и източни мотиви с български фолклор. Костадин Генчев (кавал), Алекс Нушев (аранжор), Виолета Петкова (гъдулка), Петър Тодоров (перкусии) са само част от музикантите,..

обновено на 16.11.18 в 17:32

Чапман разказа как е убил Джон Ленън

Убиецът на Джон Ленън Марк Чапман разказа как е убил легендарния „бийтълс“, пише Daily Mail. Чапман разказва, че е използвал специални куршуми, за да е сигурен, че ще убие Ленън. „След като го убих, се надявах, че не е страдал“, споделя Чапман, цитиран от изданието. Убиецът на Ленън се яви на слушане по поредно искане за намаляване на..

публикувано на 16.11.18 в 17:18
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41

Квартет "Големинов" - за отговорността да защитаваш едно голямо име

Различни периоди и аспекти от камерното творчество на акад. Марин Големинов  бяха представени на 12 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Благодарение на фондация "Музикартисимо" и на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", след Пловдив и столичната публика аплодира..

публикувано на 16.11.18 в 15:16
Антони Вит

Диригентът Антони Вит: Приемам за мисия да представям музиката на Полша

Един от доайените на полската диригентска школа - Антони Вит (в момента главен диригент на Наварския симфоничен оркестър в Памплона, Испания, и почетен диригент на Краковската филхармония), беше в България по покана на Софийската филхармония и Полския институт за отбелязването на 100-годишнината от независимостта на Полша и установяването на..

публикувано на 16.11.18 в 14:57
Tube Hedzzz

Tube Hedzzz с нов албум и концерт в Пловдив

Българската инди рок банда Tube Hedzzz ще представи новия си албум "Beyond" на концерт тази вечер в Пловдив. На сцената ще излязат Ангел Дюлгеров (китари), Веселин Веселинов-Еко (бас китара), Росен Ватев (барабани) и Пламен Денчев (клавиши). „Блус рок фънк линията от първия албум ще бъде запазена, но ще е много по-богата“, сподели в..

публикувано на 16.11.18 в 14:54
Мага Алиев в студиото на „Нощен Хоризонт“.

Мага: Белезите по сърцето са много полезни за душата

„Не съм спрял, не съм се разочаровал, все още всеки ден намирам смисъл да се събудя и да отида в студиото, ето това за мен е постижение. Признанието е на композитора Магомед Алиев – Мага. В „Нощен Хоризонт“ той оцени късмета, който е имал – в професионалния си път да среща правилните хора, „които са писали страхотни текстове към музиката ми,..

публикувано на 16.11.18 в 13:46