Лен Хоменюк: Бизнес сделката със златната мина в Киргизстан е съвсем открита и прозрачна

Лен Хоменюк
Снимка: www.bnt.bg

Семейството ни създаде един сайт, който съдържа цялата информация по случая на български и английски език, така че там всичко подробно е описано около случая.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ геологът Лен Хоменюк, канадско- американски гражданин, който в момента е принудително в България.

В страната ни го застига червената бюлетина на Интерпол по повод искането на Киргизстан той да бъде предаден във връзка с разследване за преструктурирането на една от големите мини в страната. По искането за екстрадицията на Лен Хоменюк ще трябва да се произнесе
българската съдебна система, въпреки че страната ни няма двустранно споразумение между България и Киргизстан.

Със съпругата ми Марина Стивън сме тук вече 62 дни – аз бях първо задържан, след това под домашен арест, а наскоро ме освободиха под гаранция, поясни Хоменюк и допълни, че съдът ще гледа неговия казус на 7 октомври:

Обвиненията касаят периода 2003 година, когато компанията, за която работех – една много голяма златна мина в Киргизстан, предоговори условията на едно споразумение, което беше сключено през 1993 година. Киргизстанците не бяха доволни от условията и поискаха да се предоговорят и в резултат на това дружеството беше преструктурирано.

Подсъдимият обясни, че от тогава в Киргизстан са се състояли вече две революции, а президентът е бил сменян общо три пъти, като всеки нов обвинява предишния за икономическите решения, които са взети:

Мисля, че проблемът е чисто политически – киргизстанците отново се опитват да предоговорят условията за тази мина, като по този начин притискат сегашното ръководство чрез тези обвинения.

Лен Хоменюк подчерта, че въпросната златна мина е огромен актив за киргизката икономика, защото генерира някъде около 30% от брутния вътрешен продукт и заяви категорично, че когато е бил начело на компанията не са били извършвани никакви престъпления:

Става дума за една бизнес сделка – съвсем открито и прозрачно направена, а всички плащания, които са направени, са направени в полза на правителството – не сме давали подкупи и не сме участвали в корупционни сделки.

Партньор тогава ни беше Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Международната финансова корпорация, а Международният валутен фонд ни консултираше и всички споразумения бяха преглеждани от международни адвокатски колегии, допълни обвиняемият и сподели надеждите си, че неговото обжалване на “червената бюлетина“ на Интерпол ще се увенчае с успех.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Измамници са откраднали над 500 милиона паунда от клиенти на британски банки

Във Великобритания измамници са откраднали повече от 500 милиона паунда от клиенти на британски банки през първата половина на 2018 година. В повечето случаи това е станало чрез преводи от сметките на клиенти без тяхното знание. Около 145 милиона паунда са били откраднати, като хората са били измамени да преведат пари на чужди сметки. 358 милиона..

публикувано на 25.09.18 в 10:51

Безплатни сърдечни прегледи и такива за туберколоза се провеждат в Перник

Специализираната болница за белодробни болести в Перник организира Седмица на отворените врати в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. До 28 септември пациентите ще могат да се преглеждат безплатно и без направление. В града започва и кампания под мотото „Моето сърце - твоето сърце. Изпълни обещанието си за..

обновено на 25.09.18 в 10:33

Природолюбители популяризират със спортно постижение идеята за по-чисто море

Първото преминаване от Дуранкулак до Резово с унидсърф беше извършено от двама българи тази седмица. Илияна Стоилова и Йоан Колев изминаха разстоянието от близо 300 километра от най-северната до най-южната точка на родното Черноморие за 3 дни. Те тръгнаха на 18-и септември от Дуранкулак и пристигнаха на 20-и септември в Резово. В първата..

публикувано на 25.09.18 в 10:27
Мая Манолова

Омбудсманът свиква обществена дискусия за проблемите при изготвянето на сметките за вода

Заради множество жалби от потребители на ВиК услуги омбудсманът Мая Манолова свиква обществена дискусия за проблемите при изготвянето на сметките за вода и включения в тях разход "общо потребление" в сгради етажна собственост. На форума, на който са поканени представители на държавни институции и неправителствени организации, ще се обсъжда..

обновено на 25.09.18 в 10:14

Акценти от чуждестранния печат

На годишното общо събрание на ООН американският президент Доналд Тръмп не може да избяга от вътрешнополитическите си проблеми, пише Ню Йорк Таймс . Според изданието, в Ню Йорк Тръмп отново е преследван от обвиненията в сексуално насилие срещу избрания от него за върховен съдия Брет Кавано и статута на главния прокурор Роб Розенстийн. Вестникът цитира и..

публикувано на 25.09.18 в 09:58
комисар Владимир Демирев

Склад на завод "Динамо" в Сливен e изгорял напълно, други два са с частични поражения

Напълно е изгорял един склад в завод "Динамо" в Сливен, а още два са с частични поражения от пожара, разразил се тази нощ. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция на пожарна безопасност и защита на населението комисар Владимир Демирев. Пожарът в ТЕЦ - Сливен също е овладян. Няма пострадали хора. Според комисар Демирев причината и за..

публикувано на 25.09.18 в 09:50

Протест на ловци спира движението на ферибота при Никопол

Протест на ловци срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня ще спре движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле при град Никопол. Засегнати са около 220 дружинки или близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин.  Близо 50 ловци от 12 ловни дружинки препречиха пътя с коли и не допуснаха достъпа за ферибота. Ловците..

обновено на 25.09.18 в 09:45