Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новото в новия български правописен речник" помага на ученици и студенти

В последния правописен речник на българския книжовен език, излязъл през 2012 г., има разминавания с част от досегашните норми, което много затруднява хората, които го ползват. Затова реших да обединя в книга новостите в новия български правописен речник, съобщи пред журналисти авторът на изданието главен асистент д-р Теофана Гайдарова от ПУ.

В книгата, наречена "Новото в новия български правописен речник", са представени на достъпен и разбираем език правилата, изключенията, новостите и нерешените проблеми в българския правопис и пунктуация. 

Само за 10 години в две последователни издания на правописния речник има много нови думи и думи, които вече са с променен правопис или са дублети, което обърква ползвателите.

Това в никакъв случай не е нов речник, нито има тежестта на норма. Не съм променяла правила, това може да направи само Институтът по български език към БАН. Целта ми е книгата да бъде практичен справочник за ученици, студенти, учители или просто хора, които се нуждаят от справка с речника, обясни д-р Гайдарова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна