Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки съд осъди трафикант на имигранти на 492 години затвор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Невероятна присъда на остров Крит. Осъдиха трафикант на имигранти на 492 години затвор. 
Съдът на остров Крит издаде присъда за 492 години лишаване от свобода по обвинение за нелегален трафик на 83-ма имигранти. На делото се доказа, че 50-годишният гръцки гражданин е организирал канал за трафик на имигранти в Гърция и от там в страните от Евросъюза. Наложена му е и парична глоба от един милион и 230 хиляди евро. Осъденият ще лежи в затвора 25 години, което е максималната присъда в Гърция. Същата присъда беше наложена и на сириец, който е участвал в схемата.
Двамата шофьори на тирове, превозвали имигрантите, получиха по 85 години и ще излежават 10 години в затвора.
Въвеждат се и по-строги присъди за трафик на наркотици. В случаи на внос или разпространение на наркотични вещества, чиято стойност се изчислява над 75 хиляди евро, ще се налага присъда "доживотен затвор" за всички участвали в трафика, като не се разпределя отговорността между осъдените.
Промените в законодателството са следствие от силния обществен натиск за строги наказания на трафикантите на имигранти и наркодилърите.
Силната бежанска вълна към Гърция засили присъствието на полиция по пътната мрежа, като на чести проверки са подложени преди всичко товарните камиони.
От друга страна, кметът на Атина Георгиос Каминис се обърна за помощ към министерството на отбраната с искане да се предоставят за временно настаняване на бежанци и казарми, които не се използват от военните.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна