Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделна музикална вечер със Сър Гардинър, Бетовен, Менделсон и Шуман

БНР Новини
Сър Джон Елиът Гардинър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сър Джон Елиът Гардинър има необикновен творчески път. Израства в семейството на музиканти любители, фермери в Северен Дорсет. Първите си уроци по дирижиране взима едва 15-годишен и се възхищава от кантатите на Йохан Себастиан Бах. Учи в Кембридж история и не смее да мечтае за музикантска кариера. През 1963 отива в Ливан при своя чичо, професор в Бейрут и в продължение на година Гардинър пише теза по история, свързана с Изтока и Запада. В  края на следването си трябва да направи своя избор. През 1964 в Лондон събира хор и оркестър със стари инструменти и дирижира в Кралския колеж „Вечерна молитва за Дева Мария” от Клаудио Монтеверди. Това събитие в неговия живот предопределя пътя му на музикант. Завършва композиция и дирижиране в Кембридж и пиано в Париж при Надя Буланже.
Той е основател и художествен ръководител на три ансамбъла: Хор „Монтеверди”, Оркестър „Английски барокови солисти” и „Революционно-романтичен оркестър”.
Обвързвайки кариерата си с възраждането на старинната музика, той участва в редица проекти като изпълнението на кантати на Йохан Себастиан Бах по повод 250-годишнината от смъртта на композитора.
Историк и изследовател, Гардинър се стреми да представи и Симфониите на Брамс през 2008 г., използвайки някои от  инструментите от времето на романтизма.

Музиката винаги е огледало на обществото, в което е създадена - пише диригента. И още: Добрата интерпретация трябва да пресъздаде времето, в което е написана творбата, и все пак да е поднесена така, че да достигне до душата на слушателя.

Сър Джон Елиът Гардинър има издадени 250 компактдиска за най-големите звукозаписни компании.  
В неделната вечер по програма „Христо Ботев” под негово диригентство ще чуем „Миса Солемнис” от Бетовен и произведения от Менделсон и Шуман.

неделя, 4 октомври от 19.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!