Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Лечението по 60 клинични пътеки отпада от основния пакет", пише вестник "Сега". Само спешността и децата ще са с приоритет в част от хирургията, очните, УНГ и диагностиката. Ще се чака за планова операция и за диагностична процедура според проектонаредба на Министерството на здравеопазването за основния и за допълнителния пакет, които ще се плащат от Касата.

"Номерата за коли свършват на 10 ноември" е темата на днешния брой на "Телеграф". Алуминиевите табели свършват, все още не е подписан нов договор с фирмата, която ги произвежда, казват от "Пътна полиция". Има още един проблем  - липсата на консумативи като хартия и тонери за компютрите. Това също блокира регистрацията на автомобили.

Вестник "Сега" прогнозира, че парламентът няма да одобри по-високите акцизи за част от горивата. Изданието цитира Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на комисията по бюджет и финанси, която смята, че голяма част от предложенията за повишаване на акцизите ще бъде коригирана надолу преди окончателното приемане на закона. Депутатите одобриха вчера, в пленарната зала, проектозакона на първо четене.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заявява, в интервю за "Труд", "Играем си на котка и мишка в енергетиката". Според него, изпълнителната власт проявява голяма готовност да обслужва лобистки интереси. Той съобщава, че в близките дни ще сигнализира прокуратурата за нарушения на бившия председател на енергийния регулатор Светла Тодорова и за бившата ръководителка на НЕК Екатерина Истаткова. Валери Симеонов е председател на временната комисия в парламента за проверка състоянието на енергетиката.

"БСП сигнализира за купуване на гласове в Перник", пише вестник "Дума" на първа страница. Има аудиозапис за доказателство, в който се чуват думите на кандидат-кметица "Платихме си вота".

Закъсали бизнесмени укриват бежанци срещу 50 евро на човек, пише на първа страница "Монитор". Изданието цитира премиера Бойко Борисов, който предупреждава, че въздушните удари на Русия в Сирия ще отприщят нова вълна от бежанци към Европа.

"Заради наши проститутки, задължават сводниците в Амстердам да учат български". Така собствениците на публични домове в Холандия щели да се борят с трафика на хора, пише "Новинар" на първа страница. Повод за това изискване е станал отказ от местните власти да дадат разрешително за разкриване на нов публичен дом, понеже жриците щели да са българки и унгарки, а собственикът не знаел тези езици и нямало как да контактува с бъдещите си подчинени.

"Никой не търси в чужбина един от убийците на студента Стоян Балтов", пише вестник "24 часа". Братът на убития предупреждава още след инцидента преди 6-7 години, че виновниците Вили Георгиев и Светлозар Стоилов ще се укрият зад граница. 20-годишният Стоян беше убит в Студентски град. Майка му и брат му вече не вярват, че ще има възмездие, пише още вестникът.

"Марс е обитаем", заявява д-р Алфред Макюън, главен изследовател за НАСА, пише "Труд" на първа страница. Американският учен е дал интервю за българската информационна агенция "Форумнюз". Той съобщава подробности за епохалното откритие - вода на Марс. Като реплика на това интервю идват думите на професор Гаро Мардиросян в "Новинар" - "Водата на Марс не е сензация, а по-скоро планирана медийна атака". "Познавайки миналото на Червената планета, ще узнаем бъдещето на Земята", казва професорът от Института за космически изследвания при БАН. "Стандарт" информира, че в предаването на бТВ "120 минути" в неделя ще гостува ръководителят на програмата за проучване на Марс в НАСА Джим Уотсън.

"Монитор" разказва за световноизвестната киноактриса от миналия век Клаудия Кардинале, която в четвъртък ще бъде в България за премиерата на филма "Имало едно време един уестърн", в който играе себе си, и ще получи титлата "доктор хонорис кауза" на театралната и киноакадемия.

Естрадният певец Христо Кидиков, който е на 69 години, споделя в интервю за вестник "Стандарт": "Не боледувам, защото пия черен бъз и вървя по 6 километра на ден". 

Водещият на култовото предаване на БНР "Пулсиращи ноти" Тома Спространов разказва, в "24 часа", спомени от дългата си радиокариера. Той си спомня, че предаването е започнало на 4 януари 1979 година, на същия ден се е родила дъщеря му, третото дете в семейството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна