В отворено писмо Асоциацията на рециклиращата индустрия обяви готовност за протестни действия

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Асоциацията на рециклиращата индустрия у нас разпрати отворено писмо до медиите, в което питат докога  българите ще плащат най-високите екотакси в Европейския съюз за рециклиране на стари автомобили. 

От бранша подчертават, че липсва прозрачност в събирането и разходването на таксите, възлизащи на 57 000 000 лева годишно. 

От Асоциацията пишат, че през последната година много пъти са поставяли проблема пред министрите на околната среда и на икономиката и в други компетентни органи. 

Излезлите от употреба  моторни превозни средства ощетяват всички български граждани, околната среда и икономиката и е необходимо да се проведе  обществена дискусия и спешна реформа на системата, пише още в откритото писмо. 

Необходима е демонополизация в сектора, равнопоставеност, публичност на информацията. "Обявяваме готовност за предприемане на протестни действия в национален мащаб, като държим да обърнете внимание, че ще преминем и към гражданско неподчинение, ако това е необходимо!", завършва писмото на Асоциацията на рециклиращата индустрия.


Още от категорията

България чества създаването на славянската писменост

България чества създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий. В София президентът Румен Радев ще се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и ще произнесе слово пред Националната библиотека. В 10.30 часа от фонтана пред Националния археологически музей ще тръгне тържественото..

обновено на 24.05.18 в 11:08

Малката библиотека в с. Долна Бешовица – духовен светилник за малкото селце

С отопление на дърва и трудно обновяващ се книжен фонд, но с читатели почти всички местни жители и много от гостуващите, предимно деца - така накратко може да се опише съществуването на една малка, селска библиотека. Историята е от село Долна Бешовица. "Просвета на кюмбета" би било едно от възможните заглавия на тази история за една..

публикувано на 24.05.18 в 11:02

Учител от "Луи Брайл": Нека носим в сърцата си ценностите на Светите братя Кирил и Методий

"Нека всеки ден все повече хора да осмисляме и осъзнаваме делото, което Светите братя Кирил и Методий са извършили, да носим в сърцата си техните ценности, за да я има нашата писменост, славянската култура, да ни има нас като народ и държава". Това пожела за 24 май в предаването „Преди всички“ Георги Минчев – преподавател в специалното училище..

публикувано на 24.05.18 в 10:55

Ярослав Годун: 24 май е един от най-важните празници на България

За дипломатите в България 24 май е и наш празник. Трябва да покажем, че знаем страната, която ни приема, кога празнува. 24 май е един от най-важните празници, защото говорим за науката, писмеността и за културата. Няма как да се построи съвременна държава като България, Полша и други страни без културата, науката и езика. Това каза първият..

публикувано на 24.05.18 в 10:44

Расте интересът към обучението по съвременен български книжовен език в Скопие

След дългогодишно прекъсване, от началото на тази година в Скопие започна изучаването на съвременен български книжовен език. С всеки изминал ден интересът към обучението расте, разказа за "Хоризонт" инициаторът на идеята Илияна Атанасова. Дейността си Атанасова и нейните съмишленици започват през 2016 г., когато решават да провеждат обучения..

публикувано на 24.05.18 в 10:39
24 май честване София

Елена Кърпачева: Голяма част от учениците не четат, но има светлина в тунела

24 май е най-хубавият български празник, най-българският, каза в предаването „Преди всички“ Елена Кърпачева - директор на 22-ро средно училище "Г.С.Раковски" в столицата, която попада в учителската професията случайно. Преди повече от 25 години тя започва работа като училищен психолог, смятала, че е за малко, но отдавна не може да си представи..

публикувано на 24.05.18 в 10:18

Акценти от чуждестранния печат

Основен акцент в Западните медии е предупреждението на Северна Корея, че САЩ могат да "вкусят ужасяваща трагедия". Изказването, цитирано от "Гардиън" е на зам.-външния министър Чо Сон-хуй, която допълва, че провеждането на разговори между лидерите Ким Чен-ун и Доналд Тръмп изцяло зависи от САЩ. Коментарът следва седмица на разпалена..

публикувано на 24.05.18 в 09:49