В отворено писмо Асоциацията на рециклиращата индустрия обяви готовност за протестни действия

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Асоциацията на рециклиращата индустрия у нас разпрати отворено писмо до медиите, в което питат докога  българите ще плащат най-високите екотакси в Европейския съюз за рециклиране на стари автомобили.

От бранша подчертават, че липсва прозрачност в събирането и разходването на таксите, възлизащи на 57 000 000 лева годишно.

От Асоциацията пишат, че през последната година много пъти са поставяли проблема пред министрите на околната среда и на икономиката и в други компетентни органи.

Излезлите от употреба  моторни превозни средства ощетяват всички български граждани, околната среда и икономиката и е необходимо да се проведе  обществена дискусия и спешна реформа на системата, пише още в откритото писмо.

Необходима е демонополизация в сектора, равнопоставеност, публичност на информацията. "Обявяваме готовност за предприемане на протестни действия в национален мащаб, като държим да обърнете внимание, че ще преминем и към гражданско неподчинение, ако това е необходимо!", завършва писмото на Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Още от категорията

Над 15 млн. лв. изплатени на скотовъдци по de minimis

Държавният фонд "Земеделие" съобщи, че e превел 15 милиона и 200 хиляди лева на 8191 земеделски стопани от цялата страна, отглеждащи овце-майки и кози-майки. Финансовата подкрепа е по схемата на минималната държавна помощ de minimis. Ставката за подпомагане за едно животно е 15 лева. С помощта се цели да се компенсират животновъдите за изкупната цена..

публикувано на 20.08.18 в 22:13