В отворено писмо Асоциацията на рециклиращата индустрия обяви готовност за протестни действия

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Асоциацията на рециклиращата индустрия у нас разпрати отворено писмо до медиите, в което питат докога  българите ще плащат най-високите екотакси в Европейския съюз за рециклиране на стари автомобили. 

От бранша подчертават, че липсва прозрачност в събирането и разходването на таксите, възлизащи на 57 000 000 лева годишно. 

От Асоциацията пишат, че през последната година много пъти са поставяли проблема пред министрите на околната среда и на икономиката и в други компетентни органи. 

Излезлите от употреба  моторни превозни средства ощетяват всички български граждани, околната среда и икономиката и е необходимо да се проведе  обществена дискусия и спешна реформа на системата, пише още в откритото писмо. 

Необходима е демонополизация в сектора, равнопоставеност, публичност на информацията. "Обявяваме готовност за предприемане на протестни действия в национален мащаб, като държим да обърнете внимание, че ще преминем и към гражданско неподчинение, ако това е необходимо!", завършва писмото на Асоциацията на рециклиращата индустрия.


Още от категорията

Адвокати поискаха втори кръвни проби от стадото в Болярово заради чумата

Да се вземат втори кръвни проби от стадото в Болярово, за да се докаже или отхвърли наличието на заболяването чума по дребните преживни животни, поискаха адвокатите на собствениците на фермата. В Административния съд в Ямбол днес беше разгледана жалбата срещу заличаването на обекта.  Пробите, взети от животните, да бъдат изпратени в акредитирана..

публикувано на 14.11.18 в 13:40
Цоньо Генов, Гено Генов, Ирина Недева, Стефан Дечев (от ляво на дясно)

В словашкото посолство награждават тримата български студенти, противопоставили се на смазването на Пражката пролет

В петък в посолството на Словакия ще бъде връчено държавно отличие на тримата български студенти – Едуард Генов – посмъртно, Валентин Радев – посмъртно, и Александър Димитров, които преди 50 години са единствените гласове от България, които се противопоставят публично, с гражданска акция, на окупацията на Чехословакия и смазването на Пражката..

публикувано на 14.11.18 в 13:38
Ива Дойчинова (вляво) и Михаела Стойкова в студиото на програма „Христо Ботев“

„Операция „Плюшено мече“ или колко е важно да бъдеш добър

Михаела Стойкова, основател на „Операция „Плюшено мече“, разказа в студиото на „Нашият ден“ за предизвикателствата и уроците от детството си, които са я подтикнали към това да помага на деца, при това навреме. От срещите си с малчугани в затруднено положение в България и в Уганда, където вече трета поредна година преподава в най-бедните райони, тя с..

публикувано на 14.11.18 в 13:15

Европейският съюз подготвя по-строги изисквания за личните карти

Европейският съюз подготвя по-строги изисквания за личните карти. Постоянните представители на страните-членки са се договорили картите да бъдат в еднакъв формат - ID-1  (85,60 × 53,98 мм) , да имат зона за разчитане от машини и да отговарят на минималните стандарти за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.  Личните..

публикувано на 14.11.18 в 13:09

Социални работници обсъдиха модели на работа с деца в центровете от семеен тип

„Международна социална служба - България“ в партньорство с Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ представи модели за работа в Центровете за настаняване от семеен тип за деца със и без увреждания. Това се случва в рамките на  Националната кампания на Оперативната програма - „Мисията е възможна“, посветена на деинституционализацията на..

публикувано на 14.11.18 в 12:28

Експерти учат децата как да не разхищават храна

Експерти на Български дарителски форум влизат в 120-о училище в София, където ще у част второкласници да се отнасят отговорно към храната. Децата ще научат за несправедливото разпределение на храни в света и глобалния проблем, свърза с разхищаването на негодна храна. Под формата на игри те ще разберат как могат да допринесат за справянето с..

публикувано на 14.11.18 в 11:58

48-годишен мъж от Шумен е загинал в катастрофа в района на керамичния завод на пътя Русе – Варна

Мъж загина при катастрофа край Шумен. Сигналът за инцидента в района на керамичния завод на пътя от Русе за Варна е подаден в Шуменската полиция малко преди 8 часа тази сутрин.  Най-вероятно катастрофата е станала през нощта, но засега никой не се е обадил, за да съобщи за инцидента, при който автомобил с шуменска регистрация е излязъл от пътя, ударил..

публикувано на 14.11.18 в 11:54