Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима гърци са сред най-богатите в Америка

Шестима гърци са сред най-богатите в Америка. Общото между тях е , че са деца на икономически имигранти, започнали бизнес без подкрепата на своите семейства.
Първо масто сред гърците – милиардери заема Джим Нейвис.Наричат го „царят на обувките“. Създава малка фирма за производство на удобни обувки за тези, които работят дълго време прави. Състоянието му се изчислява в момента на 4,5 милиарда долара.Само за година приходите му са се увеличили с над един милиард.
Собственикът на най-голямата верига супермаркети във Ню Йорк и Флорида е Джон Кациматидис,чието състояние е 3,4 милиарда.Той притежава и 400 бензиностанции.Роден в Гърция,семейството му се изселва в Сащ.На 24 години Кациматидис  вече притежава 10 магазина в Ню Йорк.Беше и кандидат за кмет.Той често подчертава“всичко постигнах сам“.
Най-интересна е съдбата на Джон Дедзориа,който напуска училище 9 годишен и продава вестници, за да издържа братята си. Той е собственик на компания за производство на козметика. Състоянието му се изчислява днес на 2,8 милиарда долара. Преди да навлезе в бизнеса е бил няколко години бездомник и спял в колата си. Ежегодно прави дарения за подкрепа на деца в неравностойно положение.
Джим Митропулос, следващият по богатство милиардер, пристига в САЩ 10-годишен. За него медиите коментират, че „каквото и да докосне се превръща в злато“. Заяви, че проявява интерес  да инвестира в Гърция в сектор туризъм.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени