Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Николова: Антикорупционните мерки са добре написани, но няма отчет за изпълнението им в отделните ведомства

Снимка: БОРКОР

Много е важно, когато разглеждаме подхода на отделните централни ведомства, ние да не видим в тях сбор от различни институции, които по различен начин припознават своите предложение, а да има стандарт. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" Елеонора Николова, директор на  Центъра за превенции и и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР).

Нашите предложения подпомагат изработването на секторни планове, така че важни насоки и важни мерки, които се съдържат в стратегията, да не бъдат пропуснати, поясни Николова и припомни за приетата на 9 април 2015 година Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията от  Министерския съвет. Въз основа на стратегията е изработен план, който адресира до определени министерства и агенции изработването на секторни антикорупционни планове.

По отношение на корупцията държавата не е отишла много напред, но част от добрата работа е тя да се структурира добре, подчерта директорът на БОРКОР:

Ние сме изработили няколко указания, които да бъдат съобразени – припомнили сме тези мерки, които в стратегията са отчетени и трябва да присъстват във всеки план, както и сме дали едни указания за разработване на едни добри инструменти и сме превели добри практики, които в други държави са на въоръжение и които дават резултат.

Досега мерките са красиво и добре написани – те стоят на хартия, но ние не сме могли да видим в отделните ведомства отчет за изпълнението на тези мерки и да се отчете някакъв видим напредък.

Сред предложенията са провеждането на стрес-тестове на служителите, както и идеята за ротация им, поясни Николова:

На места, където служителите са на преден план с гражданите и имат конкретен контакт при предоставяне на услуга и извършване на действие, да има периодична смяна на служителите, така че да не се създават и изграждат корупционни вериги.

По повод предложението да бъде създаден нов пост в държавната администрация  служител по почтеността, Елеонора Николова допълни:

Ние предлагаме служител от инспектората – във всяко министерство има инспекторати, които работят добре – специално да отговаря за сигналите, които се получават, за обучението на служителите и повишаване на техните знания. Тази дейност е естествено продължение на една разработка, която направихме през август за етичните стандарти и за почтеност в публичния сектор. Там като инструмент и методи препоръчахме психометричния тест за оценка, постоянното обучаване и одитите по етика, и тези проверки за почтеност на работното място като проактивни.

Елеонора Николова сподели и за друга мярка, част от предложенията – на всички интернет страници на министерства и агенции да се публикуват всички договори, въз основа на които се преразпределят пари – това би било едно любопитно четиво за гражданите и една превантивна мярка.

Интервюто на Снежана Иванова с  Елеонора Николова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна