Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Миланова: Над 1 млн. души са с психични разстройства

На 10 октомври светът отбелязва Международния ден на психичното здраве

Снимка: БНР

"Психично здраве с достойнство" е мотото на тазгодишната кампания на Световната здравна организация по повод Международния ден на психичното здраве - 10 октомври.

Оказва се, че психичните разстройства не са толкова редки, поясни в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ професор Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на психиатричната клиниката на УМБАЛ "Александровска“, където през деня ще се проведе среща с писателя Георги Господинов, защото специалистите, работещи в здравното заведение, смятат, че и думите лекуват.

За около 20% от населението може да се каже, че има някакъв проблем, т.е. хората с психични разстройства са над 1 млн.

Професор Миланова обясни, че освен самите пациенти, потърпевши са и близките на болните, и техните семейства, но един от най-големите проблеми на хората с психични заболявания е отношението на обществото към тях:

Не е случайно мотото на Световния ден на психичното здраве, защото хиляди хора с психични заболявания както в България, така и по света, са с ограничение в техните човешки права. Те са до голяма степен дискриминирани поради своята болест. 

Анализът на хора с психични разстройства сочи една много голяма дамга, наличието на стигма - това е общественото отхвърляне, неудовлетворението и наличието на предразсъдъци. Това е нещо, което непрекъснато съпътства живота на тези хора, подчерта професор Миланова и допълни, че през годините тежестта на заболяванията е нараснала многократно.

Професор Вихра Миланова подчерта, че създаването на мрежа от заведения с медицински и социален облик, но не болнични, е необходимост, за да се осъществява подкрепа за пациентите, които живеят с психични заболявания: 

Това са дневни центрове или друг тип защитени жилища, в които тези хора могат да пребивават денонощно и в тези служби те биха могли продължително време да се учат да живеят независимо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени