Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия отново каза "не" на Европа за производството на сирена от сухо мляко

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италия няма да разреши производството на сирена и други млечни произведения от сухо мляко на своя територия. Отрицателният отговор е във връзка отправената процедура за нарушение към нея от Европейската комисия (ЕК).

В отговора си към Европейската комисия италианското правителство се мотивира с това, че по този въпрос няма съгласуваност. Така че всяка държава - членка е свободна да има по-строги правила от Европейския съюз. Уточнява се още, че чрез своя закон от 1974 г., закрилящ традициите в млекопроизводството и забраняващ употребата на сухо мляко, Италия не нарушава конкуренцията на пазара от мляко на прах и не ограничава разпространението на сирена от други страни - членки на Евросъюза.

Министърът на земеделието и горите Маурицио Мартина, подкрепен от премиера Матео Ренци, изтъкна, че решението на правителството е правилно и съобразно вътрешния ред в защита на традиционното производство на над 400 вида сирена, запазва се оригиналната търговска марка и значението ѝ в икономически аспект на международните пазари. В тази посока Италия поиска от Европейската комисия да проучи етикетирането на млечните продукти, за да има по-прозрачна информация за потребителите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени