Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„13-а пряка” има във всеки град

Полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик
Снимка: wymarzona-ksiazka.blogspot.bg
Искаме да ви запознаем с полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик. Тя е в София, за да се срещне със своите читатели-тийнейджъри в Културен център Г8 на улица „Гладстон” 8 днес в 17 часа. Полският институт и издателите организират специална среща-разговор, на който гостенката е готова да отговори и на най-трудните въпроси от младата публика, тъй като според нея забранени теми в разговорите с юношите няма. Проблем е, обаче, че възрастните са твърде заети и недостатъчно общуват с децата си…

Повод за запознанството с младите български читатели е книгата „13-а пряка”, включена в каталога на Юнеско „Бели гарвани” за най-добрите детско-юношески книги. За своето произведение, озаглавено „13-а пряка”, Малгожата Гутовска-Адамчик е удостоена с наградата на Полша - „Книга на годината”.
Писателката завършва Театралната академия във Варшава и е специалист по театрознание. Автор е на книги за възрастни и деца, но всъщност започва своя творчески път като сценарист на сериали. По кратката й повест „Как да убием тийнейджърката в себе си?” е поставен театрален спектакъл. А първата си популярност дължи на „Сладкарница „При амурчето” - поредица в три тома.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени