Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Българското председателство на ЕС ще се фокусира върху развитието на Балканския регион

Снимка: БГНЕС

Във фокуса на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) през 2018 година страната ни ще постави развитието на Балканския регион, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на двустранен бизнес форум с участието на български и албански фирми.

Стратегическата цел е да се подпомогне икономическият напредък и политическата стабилност, посочи държавният глава. Позитивен резултат от българското председателство ще почувства и Албания, допълни той: 

До 2020 г. ЕК ще инвестира над 50 милиарда евро в региона. Тези пари ще отидат за модернизация, за разширяване на трансграничното сътрудничество и за инфраструктурни проекти. Тези проекти обаче могат да се осъществят само когато сме заедно. Такъв проект е коридор номер 8. Наш дълг е да го приоритизираме и да го построим. България изгражда модерна инфраструктура, отговорни сме и заедно с нашите приятели в региона ще направим така, че той да стане едно много по-добро място за правене на бизнес.

Процесът на европейска интеграция е стратегическа цел и за Албания, заяви президентът на страната Бояр Нишани. Двете страни споделят обща визия за развитието на региона и ще работят върху интензитета на търговско-икономическите връзки, каза още Нишани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени