Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени предвиждат строги санкции за фермерите, които не реагират на болестите на животните

| обновено на 07.10.15 в 18:17
Снимка: Радио Шумен

Подготвят се спешни промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които предвиждат строг контрол и санкции за фермери и ветеринари, ако не реагират адекватно при заболявания на  животните им. Това съобщи за "Хоризонт" директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев:

На практика антраксът и бруцелозата ни "биха камбаната", че трябва да вземем мерки и всички, които имат отношение за здравето на животните и хората, трябваше да ги вкараме в час.

Надяваме се с промените в закона да ангажираме достатъчно добре и самите кметове в малките селища, защото там наистина проблемът с присъствието на ветеринарни лекари е доста сериозен, заяви Илиев.

Друг проблем са криминалните прояви – подмяна на марки и слагане на стари марки на животни с неизяснен поризход

Там наистина опасностите за здравето са много сериозни и мерките, които ние ще вземем и в законодателството, и на терен, ще бъдат много сериозни.

За неизпълнение на тези ангажименти са предвидени много сериозни санкции.

Относно безконтролното и безпрепятствено вкарване на много животни от Гърция и Турция, където има остри заразни заболявания по животните, Дамян Илиев заяви:

Логично е да се случи, но ние засега не сме засекли такива случаи. Опасността за хората е тази, че ако заболяванията влезат в страната, икономическите санкции към регионите или към самата държава, ще бъдат много сериозни.

Въпреки че до края на годината остават по-малко от три месеца, все още не е започнало изпълнението на тазгодишната Държавна имунопрофилактична програма за животните – предупреждават фермери. Програмата регламентира мерките за контрол и борба със заразните заболявания и некачественото ѝ изпълнение през последните години доведе до бум на болести при животните. Закъснението поставя под въпрос качеството на изпълнение и тази година, каза Дамян Илиев:

Цялата имунопрофилактичната програма е влязла в едни съдебни казуси. Един от претендентите да продават ваксини и диагностикуми се беше обърнал към КЗК. КЗК ни подкрепи, но не подкрепи него. В момента чакаме дали той ще се обърне към вас.

Тази година, също както и предишните две, всичко ще се извърши набързо и аз се съмнявам в качеството. Ще се опитаме да бъде свършено, както трябва.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени