Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова положи клетва като омбудсман

| обновено на 08.10.15 в 11:11
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова официално е новият омбудсман на страната, след като положи клетва пред парламента. Преди това тя беше освободена като депутат. След клетвата Манолова каза: 

Първите ми стъпки и първите ми седмици ще бъдат изцяло посветени на срещи с българските граждани. Започвам мандата си с обиколка из България, защото, както обещах, ще бъда омбудсман в действие. Ще пресрещам проблемите на място, а няма да ги чакам да ме търсят в София, но винаги ще бъда тук, когато се обсъжда важен за гражданите закон или правозащитна тема. Затова днес не ви казвам сбогом, казвам ви просто довиждане, защото съм сигурна, че ще бъдем съмишленици, че ще бъдем партньори в голямата битка за правата на българските граждани. 

Първата грижа на Манолова като омбудсман ще бъде да извади наяве проблемите на най-уязвимите социални групи - децата в риск и хората с увреждания. Мая Манолова ще започне своята обиколка в страната след изборите, за да не бъдат разчетени действията ѝ от някои политически сили като предизборна агитация:

Това съвпадение е проблем, иначе със сигурност днес, след като положих клетва, щях да ви дам график на първите си приемни. Със сигурност щях да започна с Враца, Монтана, Плевен и Велико Търново, но много внимателно ще преценя дали по някакъв начин това няма да се окаже, макар и нежелано от мен, влияние върху местния вот, така че по-вероятно е да започна с приемната си в София. Впрочем, през последните два месеца, след като бях избрана за омбудсман, към мен се обърнаха на практика десетки граждани и по телефона, и чрез имейли, и чрез писма.

На този етап Мая Манолова обяви, че няма да прави промени в екипа на институцията, която поема.

Манолова ще встъпи официално в длъжност на 20-и октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна