Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Венцислав Грозев: Трябва да се промени подходът в бюджетирането на НЗОК

Д-р Венцислав Грозев
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година. Преди да се обърнат към министър-председателя, от Лекарския съюз са писали и до Министерството на здравеопазването, и до Надзорния съвет на НЗОК, обясни в предаването "Преди всички" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:

Решихме, след като няма особени реакции в положителна насока, да се обърнем към министър-председателя, за да може да се дискутира този въпрос. /…/ Това не е въпрос, който може да бъде решен с един замах. Сигурно държавата си има своите проблеми, сигурно Министерството на финансите си има своите проблеми и своите виждани, но в края на краищата това са дейности, това е работа, която е извършена от лечебните заведения и то на здравноосигурени лица. Извършена е услугата и след това една част от нея не е заплатена. 

Според д-р Грозев въпросът с актуализацията на бюджета на НЗОК се повдига в края на всяка година, защото ситуацията с бюджетирането върви е в порочен кръг: 

Според нас това е, защото с бюджета от настоящата година се изплащат дейности от предходната година. И тази година се получи по същия начин. Март месец НЗОК и нейният Надзорен съвет взе решение 120 милиона да се дадат за дейности, извършени през 2014-а, но с бюджета от 2015-а. И едни 80 милиона лева се насочиха от бюджета на Касата към бюджета на Министерството на здравеопазването. /…/ Ето ви едни 200 милиона лева, които изчезват от бюджета за 2015-а година и болниците седят в този финансов хаос.

Д-р Грозев коментира, че в момента на годишна база данните сочат, че хоспитализациите ще са с около 10 хиляди и 400 по-малко от миналата година:

При по-малко хоспитализации, с почти същите цени на медицинската услуга, болниците влизат в преразход. Значи има нещо някъде, което не е анализирано достатъчно добре още в началото на 2015-а година. 

Председателят на БЛС каза, че бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 милиона лева, за да се покрият разходите на болниците.

Цялото интервю с д-р Венцислав Грозев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!