Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в МВР не са участвали в изготвянето на плана за административна реформа

Снимка: БГНЕС
Форма на изнудване от страна на Министерство на финансите спрямо МВР. Така Борислав Мазнев – зам.- председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, определи отказа на финансовия министър да бъдат изплатени дължимите от МВР суми на служители, напуснали системата.

Ръководството на министерството поиска 21 милиона лева допълнително за изплащането на обезщетения на пенсионирани служители

Тези хора са започнали работа в МВР при едни условия и договорни отношения и смятаме, че тези условия трябва да бъдат спазвани, коменитра Мазнев.

Според него всяко протакане от страна на Министерство на финансите за изплащане на тези задължения, води до допълнително натрупване на разходи в Министерство на вътрешните работи, респективно на държавата.

По повод думите на министър Бъчварова, че е почти готов план за административна реформа, Мазнев коментира:

Въобще не е обсъждано с нас това нещо. По никакъв начин синдикалните организации в МВР не са участвали в изготвянето на този план и определянето на служителите, които ще минат към Закона за държавния служител и ще бъдат определени като административни.

Ежедневно около 10 служители във всяка една дирекция на МВР подават заявления за напускане или пенсиониране, заяви още Борислав Мазнев. Според него това ще доведе до допълнителен колапс на Министерството поради липса на човешки ресурс, който да работи:

При така очертаващите се промени в Министерството особено при отношение на компенсиране на служители при пенсиониране и напускане на системата, не виждам как МВР ще бъде атрактивен и ще предлага атрактивна работа за млади хора. Не виждам алтернатива за развитие на МВР. Очакваме броят на служителите, които напускат, да бъде увеличен в следващите 2 месеца.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Борислав Мазнев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!