Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашен от заразяване с хепатит В или С е всеки осми лекар у нас

Всеки осми лекар у нас е застрашен от заразяване с хепатит В или С, каза Тодор Петров - председател на фондация "Позитивен избор". Фондацията, заедно с Центъра за защита правата в здравеопазването и под патронажа на Министерството на здравеопазването, започва кампания за наблюдение сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ.

По данни на Световната здравна организация 2% от медицинския персонал годишно се инфектира с хепатит В, хепатит С и ХИВ по време на изпълнение на служебните си ангажименти. Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров поясни:

Вниманието е насочено към това, ако има хора, които са заразени - медицински персонал, а особено при хепатит С, това е много често - заразени са без да знаят - да разберат за заболяването си, да го лекуват и, второ, да се вземат мерки и да се предпазват други да не бъдат заразени.

До момента са били изследвани работещите в ЦСМП Пловдив и Асеновград, каза Тодор Петров от фондация "Позитивен избор":

Служителите в центровете за спешна медицинска помощ са най-уязвимите групи. Това са хората, които работят при катастрофи. Те в борбата за живота на пациента понякога пренабрегват собственото си здраве. Искаме да се акцентира върху проблема. Ако има хора, които по някакъв начин са се инфектирали, да бъдат диагностицирани навреме, да бъдат лекувани навреме.

Българският лекарски съюз ще направи предложение да се криминализира укриването на заболяване от страна на пациент, постъпил на лечение в болница.

  .


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени