Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карл Билд: 20 страни-членки на ЕС посочват миграцията като основен проблем за развитието си

Карл Билд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За да се решат основните икономически проблеми и да се постигне растеж, трябва да получим отговор на въпроса колко Европа ни трябва и колко Европа искаме? Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума на списание Тhe Еconomist:
 

В един момент фокусът се измества оттам не да търсим общото европейското решение, което е единствено възможното, а да броим коя държава колко бежанци би следвало да приеме, да мери квоти и други подобни.

20 от 28-те страни членки на Европейския съюз посочват миграцията като основен проблем през развитието си, каза бившият премиер на Швеция Карл Билд. Според него, от една страна, са икономическите мигранти, а от другата – бежанците:

Ние сме в София, но Истанбул не е чак толкова далеч оттук, а там има повече сирийски бежанци отколкото от всички европейски бежанци, взети заедно. Те обаче не могат да изпратят децата си на училище или да започнат работа легално. Много от тях са загубили надежда и затова виждаме, че те започват да се движат към Европа. Тогава трябва да поставим въпроса готова ли е Европа да се справи или не?

Според него на бежанците трябва да се гледа като на възможност за решаване на демографския проблем в Европа.

Влизането в Шенген остава приоритет за България, заяви вицепремиерът Меглена Кунева:

България и Румъния се намират в ничия земя. Те прилагат Шенген, но нямат пълен достъп до него.

Приоритет на България е постигането на устойчив икономически растеж, обясни още Томислав Дончев:

Какво е новото лице на българската икономика? На първо място – предприемаческо. Икономиката трябва да бъде основана на солидна връзка с бизнеса, науката и образованието, водена от продукти и процеси с висока добавена стойност.

Репортажа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна