Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на белия бастун – "зрението на незрящите"

Снимка: архив

Повече адекватност в отношението към незрящите. Към това призова Весела Вацева, пастпрезидент на Лайънс Клуб "София-Витоша" по повод отбелязването на Международен ден на белия бастун.

Днес от 13:00 ч. в подлеза на Метростанция „Сердика”, пространството между ЦУМ и хотел „Балкан” ще се проведе хепанинг под надслов „Споделено зрение”.

Какво ще се случи?

Под брандираната арка от бели балони ще звучат изпълнения на талантливи ученици от СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”. Младежи ще раздават информационни брошури с препоръки как да подкрепим и помогнем на ползвател на белия бастун.

На специално изработена от винил пешеходна пътека, ще бъдат поставени редица препятствия от реалното ежедневие. На доброволци ще се поставят превръзки на очите и с помощта на бели бастуни те ще преодоляват препятствия.

Ще се организира и състезание по Шоудаун - тенис на маса за незрящи. Срещу парашампионите на България ще се състезават доброволци с маски на очите.

Това разказа в ефира на Радио кафе Весела Вацева и припомни, как да разчитаме сигналите за помощ от страна на незрящите.

В България този ден за първи път е отбелязан през 1980 г. Белият бастун, не само сигнализира на останалите хора за частично увреждане или липса на зрение у неговите носители, но за сега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите. Негови създатели през 1930 г. са лайънс членове от щата Илинойс. По официални данни в света са регистрирани 285 милиона слепи или слабо виждащи хора, а в България те са над 28 000.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Весела Вацева, пастпрезидент на ЛК „София-Витоша".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени