Eмисия новини
от 05.00 часа

Проф. Минко Балкански: Аз съм постоянно с поглед към България

Автор:
Нина Цанева и проф. Минко Балкански в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Емил Николов

Наскоро бяха обявени победителите в конкурса „Млад изобретател”, който фондация „Миню Балкански” организира за трета поредна година. 16-годишният Димитър Рангелов и 17-годишният Стефан Рачев, възпитаници на Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов” станаха победители в тазгодишното му издание.
Димитър и Стефан спечелиха журито с три изобретения, две от които вече се прилагат в практиката. По-важното, обаче, е че двете момочета ще получат финансова подкрепа, за да развият проектите си и да разширят практическото им приложение. Тази уникална подкрепа за деца с изявени способности в областта на електрониката, физиката и математиката е само един от поводите да поканим в студиото на „Нашият ден” основателят на фондация „Миню Балкански” проф. Минко Балкански – филантроп и благодетел, учен на световно ниво с български произход, почетен професор на  университета „Пиер и Мария Кюри” в Париж, член на Индийската академия на науките, доктор хонорис кауза на Софийския университет, единственият българин, който е членувал в Нобеловия комитет.
От разговора с професора разбрахме, че истински се вълнува от нещата, които се случват в страната ни, въпреки че от дълги години живее в Париж и има всички условия да живее спокойно и необезпокоявано във френската столица. „Аз съм постоянно с поглед към България” – заяви професорът в студиото и продължи да ни разказва за конкурса по електроника, математика и физика, който организира фондацията; за приятелствата между талантливите български деца, чието развитие е подкрепил и за този български елит, създаден от това приятелство, който разнася по света славата ни на страна на математическите гении. „Защо българските деца са толкова успешни навсякъде по света?” – запита проф. Минко Балкански и сам даде отговора: „Защото в България има нещо уникално и това са българските учители, хора като  изключителните педагози Теодосий Теодосиев („Мъж на годината” за 2015) и като проф. Сава Гроздев, без които този успех би бил невъзможен.
Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера