Проф. Минко Балкански: Аз съм постоянно с поглед към България

Автор:
Нина Цанева и проф. Минко Балкански в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Емил Николов

Наскоро бяха обявени победителите в конкурса „Млад изобретател”, който фондация „Миню Балкански” организира за трета поредна година. 16-годишният Димитър Рангелов и 17-годишният Стефан Рачев, възпитаници на Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов” станаха победители в тазгодишното му издание.
Димитър и Стефан спечелиха журито с три изобретения, две от които вече се прилагат в практиката. По-важното, обаче, е че двете момочета ще получат финансова подкрепа, за да развият проектите си и да разширят практическото им приложение. Тази уникална подкрепа за деца с изявени способности в областта на електрониката, физиката и математиката е само един от поводите да поканим в студиото на „Нашият ден” основателят на фондация „Миню Балкански” проф. Минко Балкански – филантроп и благодетел, учен на световно ниво с български произход, почетен професор на  университета „Пиер и Мария Кюри” в Париж, член на Индийската академия на науките, доктор хонорис кауза на Софийския университет, единственият българин, който е членувал в Нобеловия комитет.
От разговора с професора разбрахме, че истински се вълнува от нещата, които се случват в страната ни, въпреки че от дълги години живее в Париж и има всички условия да живее спокойно и необезпокоявано във френската столица. „Аз съм постоянно с поглед към България” – заяви професорът в студиото и продължи да ни разказва за конкурса по електроника, математика и физика, който организира фондацията; за приятелствата между талантливите български деца, чието развитие е подкрепил и за този български елит, създаден от това приятелство, който разнася по света славата ни на страна на математическите гении. „Защо българските деца са толкова успешни навсякъде по света?” – запита проф. Минко Балкански и сам даде отговора: „Защото в България има нещо уникално и това са българските учители, хора като  изключителните педагози Теодосий Теодосиев („Мъж на годината” за 2015) и като проф. Сава Гроздев, без които този успех би бил невъзможен.
Още от категорията

Агенция "Митници" проведе брифинг по повод запечатаните складове в района на Карнобат

От Агенция "Митници" свикаха специален брифинг, за да оповестят, че при производството на алкохол е същестувала тръба, от която е преминавало нерегламентирано количество алкохол. Всичко това води до ощетяване на държавния бюджет, информира Юлиян Мирков от Агенция "Митници": “Тръбата е част от производствен процес на дестилация в..

публикувано на 23.09.18 в 11:45

Започна астрономическата есен

В Северното полукълбо днес започна астрономическата есен. В 4 часа и 54 минути българско време Слънцето навлезе в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. „На датата на равноденствието денят ще трае 12 часа и 10 минути“, обясни Ганчо Ганчев, докторант към катедра „Астрономия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“...

публикувано на 23.09.18 в 11:34
„Нощ на Самоводската чаршия“ във Велико Търново

„Нощ на Самоводската чаршия“ във Велико Търново събра десетки артисти и занаятчии

Десетки занаятчии, улични артисти и производители на екологично чисти храни се представят в осмото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“, който се провежда във Велико Търново и е част от програмата за честванията на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта. Фасадата на Старата поща във Велико Търново „оживя“ с уловените..

публикувано на 23.09.18 в 11:13

Гръцки журналисти са задържани след твърдения за злоупотреби с европейски средства

Тримата гръцки журналисти от вестник „Филелефтерос“ се предадоха сами на полицията и днес ще бъдат изправени пред прокуратурата в Атина. Те са задържани след подадена жалба от министъра на отбраната Панос Каменос. Той ги обвинява, че в журналистическо разследване, публикувано в изданието, са посочили неверни данни, които уронват авторитета..

обновено на 23.09.18 в 11:07
Запалване на казана за изваряване на ракия	пл. „Възраждане“, гр. Троян

Продължава фестивалът на сливата в Троян

В Троян продължава Българският фестивал на сливата. Кулминацията днес ще е запалването на казана за изваряване на сливова ракия в 10 ч. на площада в града. Гостите на празника ще видят как се изварява сливова ракия, ще могат да опитат и традиционни ястия, приготвени от сливи, както и да видят демонстрация на изваряване на мармалад...

публикувано на 23.09.18 в 10:52

Нов протест на работниците от заводите на Стайков край Карнобат

Работници от запечатаните заводи на Миню Стайков край Карнобат отново протестират тази сутрин срещу затварянето на обектите. Жандармерия охранява железопътната линия Бургас - София, която се намира в непосредствена близост до завода и вчера за три часа беше блокирана. С плакати и знамена протестиращите работници вече един час стоят пред..

обновено на 23.09.18 в 09:31

В Златоград правят възстановка на пазарен ден отпреди 100 години

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка "Един пазарен ден отпреди 100 г.". Събитието е част от традиционните Делюви празници в Златоград, организирани от Общината и Етнографския ареален комплекс. Възстановката "Един пазарен ден" ще пресъздаде атмосферата на градската чаршия от преди век. За празника се очакват..

публикувано на 23.09.18 в 09:27