Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загадъчната Фармакида

Крепостта Фармакида е едно от последните археологически открития на територията на община Приморско. На снимката: Част от крепостната стена.
Снимка: Община Приморско
Ропотамо лъкатуши между пътя и облите възвишения на Странджа. Закъде да бърза? Морето е наблизо, скоро ще го стигне, за да се влее в него. Реката е преживяла повече от всички нас. Водите й преминават оттук хилядолетия. След Бургас, Созопол и напеченото от жега шосе, автомобилите, устремили се още по-на юг, се гмуркат в сенчестия зелен тунел на дърветата. Сякаш това е специален декор, на който да се появят Ропотамо, странният скален профил на Лъвската глава. Още няколко завоя и ето го отклонението за Приморско.   

Допускали ли сте, че Фармакида е някъде тук? Изобщо, какво е Фармакида? Летовниците вече знаят, че когато искат да направят разходка, различна от плажа, могат да идат до тракийското мегалитно светилище Бегликташ. Някои са чували за легендарния град Ранули. Но Фармакида?! Също в този район? Направо да не повярваш!  
Приморско се оказва с много по-дълга и непозната история. В началото на лято 2015 експедиця, ръководена от заместник-директора на НИМ доц. Иван Христов, започна работа, в процеса на която започнаха да излизат монети от края на II век пр-н.е. - началото на I век пр.н.е. Това са бронзови и сребърни монети на Аполония Понтика и монети на Александър Македонски, сечени след смъртта му, поради голямото търсене.
Фармакида се оказа антично селище, със здрава крепост. Като погледне човек на картата, малко по-на север е Аполония, днешен Созопол, а на юг - Урдовиза, сегашният Китен. Биха ли пропуснали древните възможността да изградят още едно селище?! След като вече е факт, появата на Фармакида е съвсем логична и на мястото си. Само че поставя много нови загадки и предизвикателства пред археолозите. Находките разкриват изключителен интензивен търговски обмен. В кулата се появи нещо като трезор на управителя на крепостта, оцелял след поредната атака към това заможно място, очевидно опожарено от нападателите.
Датировката на монетното съкровище показва, че това е станало при похода на римския пълководец Марк Лукул в 72 г. пр.н.е. срещу понтийския цар Митридат VІ.
Умеели ли са древните ни предци да си избират правилния съюзник? А в мирно време докъде са стигали предците на днешно Приморско, ако съдим по монетите от античния град-държава на Мраморно море - Маронея или сравним местната и вносната керамика?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна