Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Очакваният ефект от новия данък върху вредните храни няма да бъде постигнат

В анкета на Евелина Стоянова, излъчена в предаването "Хоризонт до обед", граждани в София казаха, че трябва да има държавен стандарт за храните, а не данъци върху храните: По-добре е да се спре производството на вредни храни, щом са вредни!

Доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, коментира предвидения нов данък върху вредните храни.

Данъчното регулиране е ценово регулиране. Всяко ценово регулиране има много странични ефекти. Очакваният ефект няма да бъде постигнат. Едни пари ще бъдат събрани, но разходите ще бъдат 176 милиона, което означава, че положителният ефект ще бъде около 20 милиона. Това включва загуба на 4300 работни места, включва заместващ внос от други страни. Само от приходите от ДДС ще бъдат загубени около 90 млн. лв. Министерството на здравеопазването каза, че средствата, които ще бъдат събрани, ще бъдат използвани за профилактика, спорт и др. Но опитът досега показва, че облагането с акциз на тютюневи изделия и алкохолни напитки, където по закон се полага подобно използване на част от тези приходи, до момента не се е случило.

Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" коментира: За мен по-голямото притеснение е дали на практика може да се приложи такъв данък, дали може да се събира и да носи приходи.

Другият проблем е, че нямаме практика данък да се заделя само и единствено за една цел.

Интервютата на Валерия Николова с доц. Красен Станчев и с Георги Ангелов, както и анкета на Евелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна