Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три социологически агенции съобщават активността на изборите в ефира на "Хоризонт"

Снимка: Ивайло Михайлов

С три социологически агенции работи Българското национално радио /БНР/ в деня на изборите. Това са „Галъп интернешънъл“, Институтът за социални изследвания и маркетинг МВМД и агенция АФИС. „Галъп интернешънъл“ ще прави екзит пол в градовете Благоевград, Бургас, Видин и Шумен, а МВМД - в София, Пловдив, Стара Загора и Варна. Агенция АФИС ще следи вота само за референдума.

Петър Живков от МБМД заяви:

Стартирахме работата си в 7 часа, за БНР следим изборите в 4 града – София, Пловдив, Варна и Стара Загора, където нашите анкетьори провеждат екзит пол, т.е. те следят за броя на хората, които преминават пред изборните секции, за да може да бъде оценена избирателната активност. С този екзит пол са ангажирани в момента около 500 души на територията на тези 4 града.

 "Галъп Интернешънъл" ще следи избирателната активност в 4 града – Шумен, Бургас Благоевград и Видин. На всеки час ще имаме опреснени данни, които може да ви подаваме за избирателната активност до 7 часа. След това ще може да ви кажем и първите прогнозни резултати, каза Димитър Ганев от "Галъп". Ще проверяваме дали хората са гласували както за местните избори, така и за референдума. 

Юрий Асланов от АФИС:

Слушателите на Програма "Хоризонт" ще получават информация за това, което е разрешено по закон, без да се разкрива тайната на вота – за избирателната активност и за спецификата на тази активност – откъде идва, кои повече гласуват – на местни избори или на референдума. Вечерта след 19 ч. по Програма "Хоризонт" ще обявим и резултата.

През целия ден сициолози от тези три агенции ще съобщават активността в ефира на „Хоризонт“, а след края на изборния ден очаквайте и коментарите им на първите резултати от местния вот и референдума.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!