Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 20.00 ч. продължава гласуването и в "Забранения референдум"

Снимка: архив

Още един референдум тече днес. Това е изцяло интернет гласуване за онези два въпроса, които бяха предвидени за всенародно допитване, но по желание на политиците отпаднаха. В „Забраненият референдум“ може да отговорите до края на деня на следните въпроси – „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“ и „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“.

Резултатите от допитването ще бъдат обявени в 20.00 ч. днес. До момента в него са се включили 1756 граждани.

Ние смятаме, че общо трите въпроса можеха да дадат някаква по-ясна и по-конкретна картина за реформа за изборния модел в страната. Един единствено сам по себе си този въпрос, който в момента имаме право да отговорим, не дава ясна насока как точно ще се промени начинът на гласуване. Ние считаме, че за тези промени трябва да се говори в по-голяма тяхна цялостност.

Това каза за Програма "Хоризонт“ Ива Таралежкова, председател на УС на Форум Гражданско Участие.

Идеята е в „Забраненият референдум“ хората да видят какво би се случило, ако всъщност може да гласуваме електронно. Имаме зададени двата въпроса, имаме възможност за просто кликване с „да“ или „не“, имаме възможност и да отворим кратък информационен лист, който дава аргументи за и против и в двата въпроса.

Ние разглеждаме референдума не само като вземане на решение, а по-скоро като широка информационна кампания, която дава възможност един проблем да бъде изговорен от различни негови аспекти, каза още Таралежкова.

Не мисля, че има понятие като неуспешен референдум, дори 1000 души да идат значи някаква част от обществото се интересува. Референдумите са стъпка напред към по-устойчива демокрация и към усещането, че сме граждани, а не просто електорат.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна