До 20.00 ч. продължава гласуването и в "Забранения референдум"

Снимка: архив

Още един референдум тече днес. Това е изцяло интернет гласуване за онези два въпроса, които бяха предвидени за всенародно допитване, но по желание на политиците отпаднаха. В „Забраненият референдум“ може да отговорите до края на деня на следните въпроси – „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“ и „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“.

Резултатите от допитването ще бъдат обявени в 20.00 ч. днес. До момента в него са се включили 1756 граждани.

Ние смятаме, че общо трите въпроса можеха да дадат някаква по-ясна и по-конкретна картина за реформа за изборния модел в страната. Един единствено сам по себе си този въпрос, който в момента имаме право да отговорим, не дава ясна насока как точно ще се промени начинът на гласуване. Ние считаме, че за тези промени трябва да се говори в по-голяма тяхна цялостност.

Това каза за Програма "Хоризонт“ Ива Таралежкова, председател на УС на Форум Гражданско Участие.

Идеята е в „Забраненият референдум“ хората да видят какво би се случило, ако всъщност може да гласуваме електронно. Имаме зададени двата въпроса, имаме възможност за просто кликване с „да“ или „не“, имаме възможност и да отворим кратък информационен лист, който дава аргументи за и против и в двата въпроса.

Ние разглеждаме референдума не само като вземане на решение, а по-скоро като широка информационна кампания, която дава възможност един проблем да бъде изговорен от различни негови аспекти, каза още Таралежкова.

Не мисля, че има понятие като неуспешен референдум, дори 1000 души да идат значи някаква част от обществото се интересува. Референдумите са стъпка напред към по-устойчива демокрация и към усещането, че сме граждани, а не просто електорат.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Действията на модулното формирование се ръководят от майор Марин Цаловски

Пожарът над Карлово е овладян

Ограничено е разпространението на пожара над Карлово.  Пълното потушаване на огъня, който избухна снощи, обаче ще отнеме 2-3 дни.  Противопожарни екипи остават на място, за да охраняват терена и да не допуснат възникването на тлеещи огнища.  Няма опасност за хората, увериха местните власти. Огънят е по стръмен склон, затова не може да се..

обновено на 19.08.18 в 18:52

Български военни разказват за потушаването на Пражката пролет

Под заглавие "Не бяхме агресори" агенция "Френс Прес" посвети материал на българите, участвали в потушаването на Пражката пролет преди 50 години. Прага ще отбележи годишнината с протестна демонстрация и две изложби. Петдесет години след като са участвали в сразяването на Пражката пролет под командването на Москва бивши български военни..

публикувано на 19.08.18 в 18:34

Опашки от автомобили на границата ни с Турция

8-часов престой преживяха днес шофьорите на границата ни с Турция на пункта "Капъкуле" срещу "Капитан Андреево".  Натоварено остана там дори след 16 часа, когато беше спряно преминаването на тежкотоварни автомобили. Много е интензивно движението на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха за "Хоризонт" от Пътна полиция.  Образували са се..

публикувано на 19.08.18 в 18:17

Нинова обвини Борисов в лъжа за гаранционния фонд на “Олимпик“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че лъже българските данъкоплатци. Повод за това е премиерското обещание, дадено днес в Стара Загора, държавата да помогне на близо 200 000 души, които останаха без полици "Гражданска отговорност" от кипърското застрахователно дружество "Олимпик".  Борисов обаче предупреди: “Към..

публикувано на 19.08.18 в 17:52

Приключва фолклорният фестивал в с.Невестино "Струма пее 2018"

13-ото издание на фолклорният фестивал "Струма пее 2018" в Невестино приключва тази вечер. В него участват над 100 изпълнители и групи, които ще бъдат класирани от първо до трето място в съответния жанр. На победителите ще бъдат раздадени награди, а всички участници ще получат грамоти. Сцената на фестивала е на метри от брега на..

публикувано на 19.08.18 в 17:16

Москва продължава с настояването си за освобождаване на Мария Бутина

Москва ще продължи да настоява руската гражданка Мария Бутина, задържана в САЩ, да бъде освободена. Това се посочва в изявление на руското посолството в САЩ. Дипломати спешно посетиха Бутина след като беше прехвърлена от вашингтонски затвор в такъв в Александрия. Тя беше арестувана преди малко повече от месец по обвинение в заговор в полза..

публикувано на 19.08.18 в 17:06

Транспортираха екип от медици заради донорска ситуация във Велико Търново

Самолет "Спартан" на военновъздушните сили транспортира медицински екип за донорска ситуация от великотърновско към София. Близките на мъжа, който получил мозъчен кръвоизлив и изпаднал в несъвместимо с живота състояние, вчера са дали съгласието си 53-годишният пациент на великотърновската болница да стане донор на черен дроб, съобщиха от..

публикувано на 19.08.18 в 16:35