Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно поставят силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8 години

Снимка: Стаматина Никова

Стартира кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България.

Силантите са специален материал, който предпазва постоянните зъби, които никнат. Манипулациите са безплатни за родителите, от които се изисква само информирано писмено съгласие Програмата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка.

Поставят се силанти на шестите зъби, които най-рано поникват в устата и най-рано образуват кариеси, уточни за предаването „Хоризонт до обед“ д-р Николай Шарков, главен секретар на УС на БЗС и председател на Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Той заяви, че програмата е „за интелигентни родители“ и допълни, че методът се използва от 1975 г.

Дълбоките фисури и ямки са място, в което трудно се достига със зъбната четка, която трябва да отстрани зъбната плака. Тя представлява колония от микроорганизми, които със своите киселини разграждат емайла на зъба и причиняват кариес. Тези ямки и фисури, когато се запечатат, на практика се прекъсва достъпа на хранителни вещества до микроорганизмите и се предпазва зъбната повърхност от кариес.

Различни изследвания показват до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти, изтъкна Шарков. Методът се прилата във всички развити страни. В Япония над 80% от децата имат силанти.

Над 62 000 деца в България са минали през програмата. Силантите остават върху зъбите около 3 години, докато минералния баланс в зъба се развие. Кампанията продължава до 30 ноември. За допълнителна информация Шарков насочи родителите към официалния сайт на кампанията  http://www.oralnaprofilaktika.bg/


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени