Безплатно поставят силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8 години

Снимка: Стаматина Никова

Стартира кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България.

Силантите са специален материал, който предпазва постоянните зъби, които никнат. Манипулациите са безплатни за родителите, от които се изисква само информирано писмено съгласие Програмата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка.

Поставят се силанти на шестите зъби, които най-рано поникват в устата и най-рано образуват кариеси, уточни за предаването „Хоризонт до обед“ д-р Николай Шарков, главен секретар на УС на БЗС и председател на Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Той заяви, че програмата е „за интелигентни родители“ и допълни, че методът се използва от 1975 г.

Дълбоките фисури и ямки са място, в което трудно се достига със зъбната четка, която трябва да отстрани зъбната плака. Тя представлява колония от микроорганизми, които със своите киселини разграждат емайла на зъба и причиняват кариес. Тези ямки и фисури, когато се запечатат, на практика се прекъсва достъпа на хранителни вещества до микроорганизмите и се предпазва зъбната повърхност от кариес.

Различни изследвания показват до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти, изтъкна Шарков. Методът се прилата във всички развити страни. В Япония над 80% от децата имат силанти.

Над 62 000 деца в България са минали през програмата. Силантите остават върху зъбите около 3 години, докато минералния баланс в зъба се развие. Кампанията продължава до 30 ноември. За допълнителна информация Шарков насочи родителите към официалния сайт на кампанията  http://www.oralnaprofilaktika.bg/


Още от категорията

Протест в Берлин срещу възхода на крайно-дясната "Алтернатива за Германия"

Силният резултат на крайно-дясната "Алтернатива за Германия", която влиза за първи път в Бундестага с 13,2%, предизвика спонтанен протест пред сградата на Александерплац, в която партията празнува успеха си тази вечер. Около 1000 души, които са се събрали на площада, носят плакати срещу възраждането на нацизма в Германия и расистките послания на..

публикувано на 24.09.17 в 22:47

Протест на работници заради неизплатени заплати от пътностроителна фирма

Работници протестираха на главния път Смолян-Пловдив, на входа на Чепеларе, заради неизплатени заплати от бившата пътностроителна фирма "Виастроинженеринг". Фирмата, към която работехме по българска схема бе изкупена от "ИСА 2000“. Активите ги купиха, а заплатите останаха неразплатени - коментира протестиращ. Около 12 000 лева, без..

публикувано на 24.09.17 в 18:52

Оборудват линейките на Общинската болница в Дупница с GPS системи за отчитане на маршрутите

Линейките на Общинската болница в Дупница ще бъдат оборудвани с GPS системи за отчитане на маршрутите и разхода на гориво от лечебното заведение, което е в тежко финансово състояние. Болницата разполага с две линейки - едната от които е в резерв. Самото GPS устройство струва 15 лева. В перспектива такава ще се монтира и на останалите автомобили, ползвани..

публикувано на 24.09.17 в 18:31

Милиции, подкрепяни от САЩ, обявиха създаването на съвет, който ще управлява Дейр Азор

Подкрепяни от САЩ милиции обявиха създаването на градски съвет, който да управлява богатата на петрол сирийска провинция Дейр Азор, предаде Ройтерс. Посочени бяха сто местни племенни лидери, които да сформират управленския орган. В комюнике на съвета се съобщава, че първата му задача е осигуряването на условия за завръщането на десетките хиляди..

публикувано на 24.09.17 в 18:23
Знамето на Каталуния

Стотици населени места в Каталуния в подкрепа на референдума за независимост

Демонстрации в подкрепа на референдума за независимост на Каталуния бяха организирани в стотици населени места на областта, след като правителството в Мадрид предприе поредица от мерки, за да провали вота на 1 октомври. Между три и четири хиляди полицаи бяха командировани в Каталуния от други райони на Испания. Това се наложи, след като първоначално..

публикувано на 24.09.17 в 18:18

Тържествено осветиха арменската църква "Сурп Агоп" в Ямбол

Арменци от цялата страна присъстваха на тържественото освещаване на арменската църква "Сурп Агоп" в Ямбол. Храмът е построен изцяло с дарения. Казват, че това остава за векове, църквата. Това е хората да се помолят, да намерят спокойствие, да намерят уют в душата си. Християни сме всички, както българи, така и арменци. Всички да имат достъп до Бог..

публикувано на 24.09.17 в 17:20

Новата учебна година започна в българското неделно училище в Истанбул

В българското неделно училище в Истанбул беше открита новата учебна година. 30 са учениците, които тази година за първи път прекрачиха прага му. Дипломати от консулството прочетоха поздравителен адрес от вицепрезидента Илияна Йотова , която изпрати книги за децата. В тържеството взе участие и българският посланик в Турция Надежда Нейнски : Това..

публикувано на 24.09.17 в 17:15