Безплатно поставят силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8 години

Снимка: Стаматина Никова

Стартира кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България.

Силантите са специален материал, който предпазва постоянните зъби, които никнат. Манипулациите са безплатни за родителите, от които се изисква само информирано писмено съгласие Програмата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка.

Поставят се силанти на шестите зъби, които най-рано поникват в устата и най-рано образуват кариеси, уточни за предаването „Хоризонт до обед“ д-р Николай Шарков, главен секретар на УС на БЗС и председател на Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Той заяви, че програмата е „за интелигентни родители“ и допълни, че методът се използва от 1975 г.

Дълбоките фисури и ямки са място, в което трудно се достига със зъбната четка, която трябва да отстрани зъбната плака. Тя представлява колония от микроорганизми, които със своите киселини разграждат емайла на зъба и причиняват кариес. Тези ямки и фисури, когато се запечатат, на практика се прекъсва достъпа на хранителни вещества до микроорганизмите и се предпазва зъбната повърхност от кариес.

Различни изследвания показват до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти, изтъкна Шарков. Методът се прилата във всички развити страни. В Япония над 80% от децата имат силанти.

Над 62 000 деца в България са минали през програмата. Силантите остават върху зъбите около 3 години, докато минералния баланс в зъба се развие. Кампанията продължава до 30 ноември. За допълнителна информация Шарков насочи родителите към официалния сайт на кампанията  http://www.oralnaprofilaktika.bg/


Още от категорията

Интензивната дезинфекция в ромската махала на Раковски продълажава

Продължава интензивната дезинфекция в ромската махала на Раковски като част от мерките за справяне с разпространението на Хепатит А. Следващата седмица общината ще раздаде препарати за хигиенизиране на домовете на семействата, които нямат възможност да си купят. Кметът на Раковски Павел Гуджеров увери, че общината спазва всички предписания на..

публикувано на 25.11.17 в 13:03

След близо месец блокада в Йемен пристигна хуманитарна помощ

След близо едномесечна блокада тази сутрин в Йемен са пристигнали хуманитарна помощ от Световната програма на ООН по прехраната и екипи от Обединените нации, съобщава Ройтерс. Блокадата бе наложена от военната коалиция начело със Саудитска Арабия. Коалицията, воюваща срещу бунтовниците хуси в Йемен, заяви в сряда, че ще позволи доставянето на..

публикувано на 25.11.17 в 12:11
Абдел Фатах ас Сиси

30 терористи са загинали при операцията на египетските сили за сигурност след атентата в Синай

Египетските военновъздушни сили са ликвидирали 30 терористи при операция на Синайския полуостров след вчерашния атентат. При нападението в джамия загинаха 235 души, а над 100 бяха ранени. Досега никой не е поел отговорност за атентата. В страната е обявен тридневен траур. При операцията на египетската армия през изминалата нощ са бомбардирани..

обновено на 25.11.17 в 12:08

Седмица на италианската кухня представя най-добрите продукти и рецепти

Тази седмица Италия представи в цял свят най-добрите си кулинарни примери. За втора година посолството на Италия в София, заедно с Италианския културен институт, Италианската търговска камара в България и Конфиндустрия България организираха Седмица на италианската кухня.  За Седмицата на италианската кухня по света, разказва Емануеле Полио ,..

публикувано на 25.11.17 в 12:00

108 кандидати за митничари на българо-турската граница са допуснати до участие в конкурса за нови служители

108 кандидати за митничари на българо-турската граница са допуснати до участие в конкурса за нови служители. 10 от позициите са за граничния пункт “Капитан Андреево”, а 6 са за “Лесово”. Обявената основна месечна заплата е 700 лв. Конкурсът се състои от тест, изследване за професионална и психологическа пригодност и интервю.​

публикувано на 25.11.17 в 11:33

Средновековен манастир край Видин тъне в нищета

Средновековен манастир във Видинско тъне в нищета. Отскоро в него живеят хора в неравностойно положение, които се нуждаят от помощ, за да преживеят зимата. Манастирът "Света Троица“ край Добри дол е още от девети век. На няколко пъти е опожаряван и издиган отново, каза архимандрит Антим , протосингел на Видинската митрополия: Будни българи и..

публикувано на 25.11.17 в 11:28

Нова детска градина за 120 деца ще бъде построена във великотърновския квартал "Зона В"

Във великотърновския квартал "Зона В" ще бъде построена нова детска градина за 120 деца. Досега районът е без детско заведение. Детската градина ще е върху терен от 4 декара, за който са задвижени процедурите за отчуждаване, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и допълни: Тенденцията, която е била преди години, е да са се продавали много от..

публикувано на 25.11.17 в 11:17