Безплатно поставят силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8 години

Снимка: Стаматина Никова

Стартира кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България.

Силантите са специален материал, който предпазва постоянните зъби, които никнат. Манипулациите са безплатни за родителите, от които се изисква само информирано писмено съгласие Програмата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка.

Поставят се силанти на шестите зъби, които най-рано поникват в устата и най-рано образуват кариеси, уточни за предаването „Хоризонт до обед“ д-р Николай Шарков, главен секретар на УС на БЗС и председател на Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Той заяви, че програмата е „за интелигентни родители“ и допълни, че методът се използва от 1975 г.

Дълбоките фисури и ямки са място, в което трудно се достига със зъбната четка, която трябва да отстрани зъбната плака. Тя представлява колония от микроорганизми, които със своите киселини разграждат емайла на зъба и причиняват кариес. Тези ямки и фисури, когато се запечатат, на практика се прекъсва достъпа на хранителни вещества до микроорганизмите и се предпазва зъбната повърхност от кариес.

Различни изследвания показват до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти, изтъкна Шарков. Методът се прилата във всички развити страни. В Япония над 80% от децата имат силанти.

Над 62 000 деца в България са минали през програмата. Силантите остават върху зъбите около 3 години, докато минералния баланс в зъба се развие. Кампанията продължава до 30 ноември. За допълнителна информация Шарков насочи родителите към официалния сайт на кампанията  http://www.oralnaprofilaktika.bg/


Още от категорията

Подменят водопроводите на пет села в района на Стражица

Водопроводите в пет села в община Стражица ще бъдат подменени. За новото водоснабдяване са осигурени 7 милиона лева от Програмата за развитие на селските райони.  Ще се подменят общо 29 километра водопроводна мрежа в селата Кесарево, Камен, Сушица, Асеново и Царски извор.  Сегашният водопровод е от етернитови и стоманени тръби и е полаган  преди..

публикувано на 23.06.18 в 13:05

Предупредителен жълт код за силен вятър е в сила до края на деня

До края на деня остава сила предупредителен жълт код за силен вятър в почти цялата страна с изключение на Югозапана България. Северозападният вятър ще бъде с пориви между 50 и 70 километра в час.  За Смолянска и Кърджалийска област има предупреждение и за интензивни валежи - локално до 30 литра на квадратен метър дъжд. 

публикувано на 23.06.18 в 12:57

Българинът Александър Алексиев спечели ултрамаратона "Обиколката на Витоша" при колоездачите

Българинът Александър Алексиев спечели първо място при колоездачите в "Обиколката на Витоша". В тазгодишното издание на ултрамаратона участват близо 3 хиляди души от 25 държави.  25-годишният Алексиев от Мъглиж победи в колоезденето, като измина разстоянието от близо сто километра за четири часа и 11 минути. От началото на годината той се състезава..

обновено на 23.06.18 в 12:27

Не откриха избягалия затворник при акция в Ловешко

Избягалият затворник Борис Иванов не беше открит в района между ловешките села Александрово и Дренов.  И здирването на  Иванов е продължило  до 11 часа днес, но акацията приключи без успех Там полицията и жандармерията претърсваха цяла нощ. Около 200 служители на полицията и жандармерията се включиха в издирването му след като снощи е бил получен..

обновено на 23.06.18 в 12:16

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се открива в Сливен

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се открива в Сливен. В  парк "Изворите"  кметът на общината Коста Каранашев и официалните гости дават началото на празника, който ще премине под знака на фолклора на местните общности, традиции и кухня. Той се провежда за трета поредна година.  По време на фестивала в обособени селища в парк..

публикувано на 23.06.18 в 10:50

Акценти от чуждестранния печат

Левият тероризъм все още е активен в Гърция, пише гръцкият вестник "Катимерини" . Гърция и в по-малка степен Италия и Испания, са единствените страни в Европейския съюз, които са изправени пред заплахата от терористична дейност на леви организации. Това се казва в доклад на Европол. През миналата години в южната ни съседка са били извършени осем атаки..

публикувано на 23.06.18 в 10:07

Ограничават движението между Пампорово и прохода "Превала" предиобед

В района на курорта Пампорово и прохода "Превала: от 10 ч. до 12 ч.  поетапно ще се ограничава движението за провеждане на мотообиколка. Още информация от корепспондента ни Радостина  Чернокова:  По време на мотообиколката движението на МПС-та ще бъде пускано поетапно по маршрута автогара Пампорово - село Стойките - проход "Превала" в посока Смолян до..

публикувано на 23.06.18 в 09:49