Безплатно поставят силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8 години

Снимка: Стаматина Никова

Стартира кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България.

Силантите са специален материал, който предпазва постоянните зъби, които никнат. Манипулациите са безплатни за родителите, от които се изисква само информирано писмено съгласие Програмата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка.

Поставят се силанти на шестите зъби, които най-рано поникват в устата и най-рано образуват кариеси, уточни за предаването „Хоризонт до обед“ д-р Николай Шарков, главен секретар на УС на БЗС и председател на Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Той заяви, че програмата е „за интелигентни родители“ и допълни, че методът се използва от 1975 г.

Дълбоките фисури и ямки са място, в което трудно се достига със зъбната четка, която трябва да отстрани зъбната плака. Тя представлява колония от микроорганизми, които със своите киселини разграждат емайла на зъба и причиняват кариес. Тези ямки и фисури, когато се запечатат, на практика се прекъсва достъпа на хранителни вещества до микроорганизмите и се предпазва зъбната повърхност от кариес.

Различни изследвания показват до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти, изтъкна Шарков. Методът се прилата във всички развити страни. В Япония над 80% от децата имат силанти.

Над 62 000 деца в България са минали през програмата. Силантите остават върху зъбите около 3 години, докато минералния баланс в зъба се развие. Кампанията продължава до 30 ноември. За допълнителна информация Шарков насочи родителите към официалния сайт на кампанията  http://www.oralnaprofilaktika.bg/


Още от категорията

От Националното сдружение на общинските болници предлагат промени в проекта на Националния рамков договор

От Националното сдружение на общинските болници предлагат промени в проекта на Националния рамков договор. Това се казва в становище на организацията до Здравната каса и до Лекарския съюз.  От сдружението настояват да се премахнат лимитите на лечебните заведения, както и да се преосмислят алгоритмите на клиничните пътеки заради високите..

публикувано на 22.02.18 в 14:46

Десислава Танева: Фондът от мери, пасища и ливади и сега е недостатъчен

Министърът на земеделието Румен Порожанов и депутатите от всички парламентарни групи се обявиха против отмяната на текстове в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които регламентират, че пасища и мери се ползват само от земеделци, които отглеждат животни. За отмяна на тези текстове настояват от Висшия адвокатски съвет, като за..

публикувано на 22.02.18 в 14:43

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: Божествена наслада от грозде

В ясна, звездна нощ през най-студеното време древните винари запретвали ръкави и пристъпвали към едно от свещенодействията на занаята си – претакането или избистрянето на виното след тихата ферментация. Първи път – около месец след нея и втори път – през Малък Сечко, февруари. Тогава, при претакането, буйната рожба на гроздето започва да „гълта”..

публикувано на 22.02.18 в 14:30

Илияна Йотова връчи документ за българско гражданство на сърбина Сафет Баличевац, спасявал децата от Лим

Вицепрезидентът  Илияна Йотова  връчи документ за българско гражданство на сърбина  Сафет Баличевац . Той беше един от притеклите се на помощ за спасяването на децата, които през 2004 година катастрофираха в река Лим на връщане от екскурзия от Дубровник.  Тогава  загинаха 12 деца от Свищов, а 38 от пътниците бяха спасени.  През 2004-та Сафет..

публикувано на 22.02.18 в 14:21

Трите деца, открити в апартамент в столичния квартал "Люлин", са под полицейска закрила

Три деца са открити в апартамент в столичния квартал "Люлин" след убийството на възрастен мъж. Те са поставени под полицейска закрила. За убийството са задържани майката на децата и мъжа, с когото живее на семейни начала.  Децата, открити в апартамента, са на 14, 15 и 19 години. Те са живеели изолирани в жилището в последните години и никога..

обновено на 22.02.18 в 14:15

Манолова: Има опасност въвеждането на електронно дистанционно гласуване да бъде отложено

Омбудсманът  Мая Манолова  заяви, че има опасност въвеждането на електронно дистанционно гласуване да бъде отложено. След обсъждане в Централната избирателна комисия. Манолова каза:  Да, предвид становището на ЦИК, което е внесено в парламента, дали отлагането ще бъде замаскирано под формата на синхронизиране на сроковете, или ще се каже..

публикувано на 22.02.18 в 14:10

Стоян Александров е привлечен като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение

Стоян Александров , бивш финансов министър в правителството на Любен Беров (1992–1994), е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщиха за "Хоризонт" от Софийската градска прокуратура.   Проверката срещу него е и по сигнали за лихварска дейност. Тя започна на 8 септември 2016 година и обхващаше периода..

публикувано на 22.02.18 в 14:01