Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Камен Спасов: Всички искат електронното гласуване и то ще се случи

Снимка: БГНЕС

Атаката на сайтовете на ЦИК, общинските избирателни комисии, ГРАО и МВР не постигна целта си. Нямаше отклоняване и изкривяване на изборния резултат. Това каза в предаването "Преди всички" доц. Камен Спасов от БАН, който е и бивш заместник-министър на транспорта и информационните технологии.

Данните сочат, че атаката е станала през външни сайтове в Турция, Виетнам и САЩ.

Атаката беше използвана, за да покаже, че електронното гласуване не можело да стане, защото ще бъде обект на подобни атаки. А че е атака срещу националната сигурност, в това никой не бива да се съмнява, независимо от кого е организирана, отвътре или отвън, категоричен е доц. Камен Спасов.

Той обясни, че хакерската атака в неделя е била срещу интернет сайтове, а при електронното гласуване нещата стоят по различен начин, защото се използват други системи.

Всички искат електронното гласуване и то ще се случи. Въпросът е как ще се случи – дали ще го направим ние така, както смятаме, че трябва да бъде, или ще ни бъде наложено отвън да го направим така, както някой друг смята, коментира доц. Спасов.

Той каза, че Лабораторията по електронно управление в БАН са разработили технология за електронно гласуване, имат намерение и да създадат училище за електронно гласуване, където хората да могат на практика да видят как се случва изборният  процес.

Цялото интервю с доц. Камен Спасов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!