Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Петров: Стрелбата е грешка

| обновено на 29.10.15 в 15:21
6
Снимка: БГНЕС

Алексей Петров заяви в телефонен разговор за БНР, че стрелбата срещу него е грешка. Двама души с гранатомети стреляха по колата на бившата барета в столичния квартал "Кръстова вода". Няма жертви при опита за покушение.  

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи в парламента, че атаката е била насочена срещу бизнесмена Алексей Петров.

Вероятно деянието е извършено 10-15 минути по-рано, а сигналът е подаден със закъснение, което е обичайна практика, за да се изведе от мястото застрашеното лице. Незабавно са изпратени полицейски служители, които са установили, че има изстрел с РПГ. Установено е, че няма пострадали лица. Има външни увреждания на автомобила и на временна постройка, чието предназначение в момента се изяснява. Около 20 служители има в момента. Извършва се оглед под наблюдение на прокурор. Организирано е заградително мероприятие на територията на София и цялата страна за издирване на автомобил, който е установено, че е бил на мястото на произшествието. Има и свидетели, които в момента се разпитват. Има свидетелства, че Алексей Петров е бил с неговата охрана, но не е установено колко са били, ще се установява, но няма пострадали лица, каза Бъчварова.

Стрелците не са задържани и са обявени за издирване. Търси се червен автомобил "Опел Астра" с крадени номера, с който се смята, че двамата нападатели са се изтеглили от мястото на атентата.

Гранатометите са открити.

Единият от снарядите се е забил в автомобила на Алексей Петров, но не е избухнал. Специалисти разказаха пред "Хоризонт", че е абсолютно нормално от толкова близко разстояние стрелбата с гранатомет да не доведе до успешен резултат, тъй като на противотанковата ракета ѝ е нужно голямо разстояние, за да се активира взривателят. 

Повечето от хората, живеещи в квартала, съобщиха, че около 9.00 часа сутринта са чули два силни взрива. 

Това, което чух беше ужасяваща експлозия. Сградата, в която живея, цялата се разтресе, стъклата на прозорците също. Бях в стаята, когато се случи, а след броени секунди чух и втора силна експлозия. Излязох на терасата аз живея на първия етаж, видях дим да се издига на няколко метра от кооперацията. Не видях нито кола, нито какъвто и да е човек в района. Повтарям, не чух изстрели, чух сериозна експлозия,
обясни англичанин, който живее в София и е станал почти пряк свидетел.

Два взрива само се чуха и това е. Много силни, много щом краката ми се повдигнаха от пода към 08.40 часа. Нямам видимост натам, където е станало, допълни жена, работеща в близък офис.

Автомобилът, с който се е движил Алексей Петров и е станал мишена на атаката, е със 7-степенна защита. Това обясниха източници от полицията пред "Хоризонт". 

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство заради стрелбата срещу Алексей Петров. То е за опит за убийство по начин и със средства, опасни за мнозина. От държавното обвинение съобщиха, че по случая се работи интензивно разпитват се свидетели и е назначена балистична експертиза. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени