Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 млн. лева са несъбраните приходи в бюджета на съдебната власт

Съдиите не виждат как и откъде могат да се направят поисканите от министъра на финансите икономии

В безпрецедентно общо отворено писмо пет съсловни организации на магистратите, включващи съдии, прокурори и следователи, изразиха готовност да излязат на протест, ако не се постигне разбирателство с министъра на финансите Владислав Горанов за парите в съдебната система.

Вчера стана ясно, че Горанов се е отказал от предложението си за промяна на формулата, по която се формират заплатите в съдебната система. Финансовият министър се срещна с председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев и представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова. Горанов се е съгласил, че предложението - размерът на възнагражденията да се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, е спорно от гледна точка на съответствието му с Конституцията.

От своя страна Колев, Панов и Найденова са се ангажирали Висшият съдебен съвет да предприеме конкретни действия за оптимизиране на структурите в съдебната система.

Окръжният съд в Плевен е една от институциите, които излязоха с позиция в подкрепа на позицията на ВСС, че не трябва да се променя формулата за определяне на заплатите на магистратите.

Бюджетът на съдебната власт е изключително рестриктивен и на места правим изключителни икономии, за да успяваме да функционираме нормално, каза в предаването „Преди всички“ Александър Григоров - председател на Окръжен съд – Плевен:

На най-високо европейско ниво заплатите на магистратите са изрично коментирани и то в подробности. Не ми е известно дали за други държавни служители в Европа има изрична такава препоръка относно заплатите. Старите демокрации отдавна са разбрали, че възнагражденията на магистратите и въобще това, което държавата им дава, следва да е съответно на високия професионален труд, който полагат, за да има справедлив съд.

Александър Григоров заяви, че не вижда как и откъде могат да се направят поисканите от министъра на финансите икономии за разходите в съдебната система:

От години се чудим как да се справим с този бюджет, който ни се спуска, за да можем да функционираме нормално. Той включва и разходите по дела. Аз обяснявам на съдиите „знаете, че когато назначим една експертиза и трябва да платим на експерта, че някой от вас ще остане без стол“. Хората си носят столове от вкъщи.

Председателят на Окръжен съд – Плевен каза, че в съдийската гилдия не е обсъждан въпросът за протест срещу исканите финансови ограничения.

Темата коментира и Иванка Иванова - ръководител на Правната програма на „Отворено общество". Тя посочи, че съществуват сериозни дисбаланси при бюджетирането на съдебната система, но за да се оптимизира системата с вътрешни ресурси, е нужна политическа воля и диалог.

Ресурсът за икономии в съдилищата е много ограничен. В същото време големите дисбаланси в системата идват от една страна от несъбирането на собствените приходи, за което отговорността е на структурите на финансовото министерство. Другият голям дисбаланс е съотношението в бюджета между прокуратурата и съдилищата. Прокуратурата отговаря за максимум 10% от общата натовареност на съдилищата, а има почти същия бюджет какъвто е общият бюджет на съдилищата. Това е гигантски дисбаланс.

Иванка Иванова обясни, че има над 700 милиона лева несъбрани собствени приходи в бюджета на съдебната власт, което като размер отговаря на бюджета на всички съдилища за трите последни години.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна