Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започва евакуацията на своите туристи от Египет

Анализът на двете черни кутии показва, че причината за катастрофата на руския пътнически самолет е атентат

| обновено на 07.11.15 в 11:20

Анализът на двете черни кутии, както и огледът на мястото на катастрофата, подкрепят хипотезата, че причината за катастрофата на руския пътнически самолет в Египет е атентат, съобщи близък до разследването източник, цитиран от Франс прес. Разшифроването на записите на полетните данни и на гласовете в пилотската кабина показва, че всичко е било нормално и при уредите, и в разговорите до 24-ата минута от полета, когато и двата уреда изведнъж са престанали да работят. Това е признак на внезапно разхерметизиране, заяви пожелалият анонимност източник. Според участник в разследването, на записа се чува звук от експлозия, съобщи френската телевизия Франс 2. Заминаването на пътници от Русия за Египет бе преустановено снощи със заповед на руското министерство на транспорта, предаде ТАСС.

Преустановени са самолетните връзки с редовни, чартърни и транзитни полети между Русия и Египет. Съответните телеграми бяха разпратени до деветте авиокомпании и до над 20-те летища в Русия, които изпълняват такива полети, съобщи министърът на транспорта Максим Соколов.

Самолетите обаче, ще летят до Египет празни. От там те ще качват руските туристи, които трябва да се завърнат в родината си. По първоначални данни, в момента в Египет се намират около 70 000 руснаци, отбелязва ТАСС.

Вчера руският президент Владимир Путин нареди спиране на полетите до Египет до изясняване причините с катастрофата на пътническия самолет на Синайския полуостров.

Прехванати разговори между лидери на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка и неизвестни лица на Синайския полуостров са съдържали хвалби за свалянето на руския пътнически самолет, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирайки анонимни американски официални лица. Те очевидно празнуваха, казал един от източниците на телевизията.

Преди трагедията със самолета, американското разузнаване е прехванало съобщение от групировка на Синайския полуостров, свързана с „Ислямска държава“, в което се казвало, че в района ще стане нещо голямо, отбелязва Ройтерс.

Руски експертни гледни точки към трагедията събра Миглена Иванова - чуйте ги в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна