Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ настоява за оптимизация на администрацията в МВР и прехвърляне на пари към полицаи на терен

Снимка: reformatorskiblok.bg
От Реформаторския блок настояват за спешна оптимизация на администрацията в МВР. Ограничаването на средствата за администрация ще могат да бъдат пренасочени към служителите на МВР на терен и за закупуване на техника.


Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ говорителят на Реформаторския блок Димитър Делчев по повод полицейските протести:

Реформа в МВР трябва да се проведе. Ние не го оспорваме, а даже настояваме затова. Трябва да се оптимизира начинът на разходване на средствата в системата на МВР. Няма как да очакваме отнякъде да се вземе, за да се даде на ведомството. Спешно трябва да се направи оптимизация в сред администрацията на министерството.

От РБ настояваме да се ограничат средствата, които се харчат за администрация, и те да се насочат към хората, които са на терен. По този начин ще се постигне мотивиране и ще има средства да се закупи необходимата материална база. В никакъв случай не може да се говори, че подкрепяме протеста, но и в никакъв случай не може да се говори и че го заклеймяваме. Той трябва да се случва в рамките на закона. Реформата трябва да бъде предвидима, поетапна и публична – в диалог със синдикатите и МВР. Затова призовахме и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да подобри диалога.

Според него управленската формула след резултатите от местния вот е затвърдена и затова няма място за всякакви конспиративни теории в тази посока:

От тук нататък остават по-важните цели – да се вземат национално отговорни решения, да се върви в посока на съдебна реформа, реформиране на образователната и здравната система.

Делчев беше категоричен, че предлаганите промените в Закона за военното разузнаване, според които директорът на военното разузнаване не може да бъде цивилен, са насочени само и единствено срещу досегашния шеф на институцията Йордан Бакалов:

Това, което буди притеснение, е, че се приемат закони, насочени само и единствено срещу определено лице. Законът, по правило, трябва да действа принципно и по отношение на всички хора. Поправката, която БСП направиха, беше, за да се отстрани Бакалов от неговата позиция. Това не е принципна поправка, а цели конкретни действия.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна