Б. Терзиева: Възмущението на обществото от номинацията на Полфрийман за "Човек на годината" е морален знак

Възмущението на обществото от номинацията на Джок Полфрийман за наградата "Човек на годината" беше морален знак. Подобна награда трябва да бъде връчена на човек, който да служи за пример.


Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Бетина Терзиева, която изпрати писмо до Българския хелзинския комитет във връзка с номинация за Човек на годината на Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийство. След бурната обществена реакция БХК оттегли номинацията:

Прочитайки съобщението, аз забелязах, че е оттеглена личностната номинация на Джок Полфрийман, но не и номинацията на Българското затворническо сдружение за реабилитация, чийто председател е той. Всеки би следвало да се сети, че, ако това сдружение получи наградата, то физическият ѝ получател ще бъде нейният председател.

Тя обясни, че тази номинация е била опит за спекулация с кратката памет на обществото, което обаче не се е получило.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Анри Кулев

За морето и изкуството

Често сме гледали морето и сме си мислили, че е като нарисувано. Нерядко сме гледали рисунки и сме се опитвали да се потопим в тях. Но да правят и двете неща умеят малко хора. Дали това е специален талант или може да бъде научено ще се опитаме да разберем в един разговор с Анри Кулев – художник, аниматор, режисьор, преподавател и харпунджия...

публикувано на 16.11.18 в 16:45

Най-лошата година в историята на човечеството

Най-лошата година в историята на човечеството е 536, пише Science Alert, позовавайки се на проучване на учени от Харвардския университет. През тази година е имало катастрофални изригвания на вулкани, които са предизвикали продължително застудяване и глад. Изследователите са анализирали образци от лед в Гренландия и Антарктида, които са в това..

публикувано на 16.11.18 в 16:42

Тридневен протест с искане за смяна на политическата система и за референдуми започва пред НС

Тридневен протест пред Народното събрание започна в 11 ч. под надслов: "Окупация за смяна на политическата система и за референдуми".  Акцията се организира в социалните мрежи и е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина.   Един от участниците в протестните действия обяви в социалните мрежа основните искания: "Пред парламента:..

обновено на 16.11.18 в 16:37
Семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за грижите в навечерието на Световния ден на недоносените деца.

Майка на недоносено бебе: Лекарите от неонатологията са ангели

Всяко десето бебе, което се ражда в България, е недоносено, докато в някои европейски страни децата, родени в риск, са два пъти по-малко като дял от ражданията. В навечерието на Световния ден на недоносените деца семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за..

публикувано на 16.11.18 в 16:21
Снимката е илюстративна

Медици искат НЗОК да покрива успешни алтернативни методи в онколечението

От април до октомври в Медицинския център за интегративна медицина от 10 лекувани онкоболни пациенти две жени с рак на гърдата в четвърти стадий се постига излекуване, а при трима пациенти - 50 но сто намаление на туморните размери. Това съобщи д-р Христо Дамянов от центъра. Лечението се извършва с неконвенционални методи, които не се поемат от..

публикувано на 16.11.18 в 15:56
Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават под домашен арест

Десислава Иванчева и Биляна Петрова напускат ареста

Два часа след като съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов разпореди Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат незабавно освободени от ареста, Специализираната прокуратура протестира по - леките мерки за неотклонение на отстранената кметица на Младост и бившата й заместничка, подсъдими за искане на подкуп. От спецобвинението..

обновено на 16.11.18 в 15:47

Дискусия за предотвратяване на сексуалното насилие над деца

  Държавната агенция за закрила на детето, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софиския университет “Св. Климент Охридски” и Асоциацията на европейските журналисти - България насочиха вниманието на медиите към проблема и начините за справяне с него на дискусия за настоящи и бъдещи журналисти. Форумът се..

публикувано на 16.11.18 в 15:47