Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 години демократичен път- Кръглата маса ли заложи грешната посока или сбъркахме по пътя?

проф. Кръстьо Петков

В нито едно от заседанията на Кръглата маса не е седял въпросът да се търсят модели, които са встрани от основното, което прокламираха новите демократи и народите на Източна Европа – да се извърши преход към пазарна икономика, към изборна демокрация и да се случи овластяване на гражданите. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“  проф. Кръсто Петков – участващ като председател на КНСБ в Кръглата маса, проведена от януари до април 1990 г.

Ако има съмнение, че нещо е ставало зад кулисите, то това се отнася не за самата Кръгла маса и във всички случаи не за периода януари-април 1990.

Според проф. Петков, ако има нещо сбъркано, то това е подценяването на икономическите промени и отлагането им с 2-3 години.

Проф. Михаил Неделчев – също участник в Кръглата маса като представител на Радикалдемократическата партия, заяви:

Не бих казал, че Кръглата маса е задала някакви грешни посоки, защото преди всичко от моя гледна точка тя имаше една изключително важна функция.

Тези заседания дадоха смелост на българските граждани, показаха, че всички тези хора, които до този момент бяха разхождани из София с едни черни лимузини и заради тях спираха цялото движение, не са чак толкова страшни и може да им се каже в лицето истината и да им се каже, че така повече в страната няма да се продължава.

Според проф. Петков изборът, направен от СДС, е бил исторически правилен:

България направи така, че СДС ползваше модела на унгарската Кръгла маса. Докато ние от КНСБ проучихме модела на полската Кръгла маса и всичко, което поляците правеха се опитахме да го приложим и при нас, включително и договарянето в контактни групи между експерти.

Ако можем да върнем времето назад и да стартираме отново – българският вариант беше добър и може да се проучва.

Проф.  Неделчев каза още:

Кръглата маса не беше в никакъв смисъл нито грешка, нито цирк, нито всички тези определения, които сега се опитват да и дават хора, които не са участвали тогава. Кръглата маса беше нещо важно и смислено.

Аз мисля, че грешките започнаха с начина , по който беше създадена Конституцията, с това, че не успяхме да спечелим първите избори и с това, че все още тази Конституция беше създавана под напора на прокомунистически тенденции.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени