Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се води разследване за търговска измама с чистия зехтин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в италианския град Торино разкри измама в продажбите на чист зехтин. Случаят засяга седем известни италиански производители на олио от маслини.

Сигналът е бил подаден от изданието за защита на потребителите "Тест", изследвало различни бутилки, етикетирани за чист зехтин. Съдържанието на половината от тях не отговаряло на съставките за чист зехтин, а на зехтин, който по качество и цена е различен от чистия зехтин. Не става дума за опасност за здравето, а за предполагаема търговска измама, установена след анализите, направени от съответните власти.

Прокурорът на Торино Рафаеле Гуариниело повдигна обвинение за престъпление с цел търговска измама срещу популярните в международен план италиански фирми - производителки на зехтин.

Министърът на земеделието и горите Маурицио Мартина е обезпокоен, уточнявайки, че инспекторатът по контрола за качество и срещу измамите в сектора за миналата година е конфискувал стока за 10 милиона евро.

От Националната конфедерация на земеделците посочиха, че в Италия – втора в света по производство след Испания, се внасят над 600 000 тона зехтин, ощетяващ местното име. Съветът е да се купува пресен или до две години чист зехтин с цена над 6-7 евро за литър. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна