Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска работилница отвори врати в Историческия музей в Кюстендил

Снимка: Регионален исторически музей - Кюстендил

В Историческия музей в Кюстендил заработи детска работилница, като този път малките участници ще видят примери от старинни занаяти и как са се изработвали цървули . 

Цървули са носели нашите четници – войниците ни от преди век. Те са част от униформата им, като е достатъчно да ги видим на платната на художници, отразили героизма на българския войник в окопите, поясни ръководителят на работилницата  Мирослава Таскова.

Детската работилница се организира всеки месец от февруари тази година и винаги е свързана с конкретен исторически или фолклорен повод или празник. Децата правиха пясъчен часовник през март заради настъпващата пролет, „изковаваха“ мечове, каквито са били на въоръжение в римските легиони, а през август замесваха обредни хлябове по технология, прилагана в древността и също така реставрираха антични мозайки.

Интересът към заниманията, които имат изцяло образователен характер и практическа насоченост, е голям, отбеляза още Таскова. В музейния кът за деца от любопитство идват и много възрастни, споделиха още организаторите.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени