Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиниха българските власти в грубо отношение към мигранти

| обновено на 13.11.15 в 14:59
Снимка: БГНЕС

В доклад, финансиран от британската хуманитарна организация "Оксфам", българските власти са обвинени в грубо отношение към мигранти, съобщи Би Би Си.

Докладът е изготвен от белградския Център за човешки права, въз основа на свидетелства на мигранти, преминали пеша от България в Сърбия.

Цитират се твърдения за побой и рекет от полицаи.

Директорът на "Оксфам" за Югоизточна Европа Стефано Балдини, е заявил, че в светлината на тези сигнали ЕС трябва да се намеси и да предприеме действия, за да защити основните човешки права в своите граници.

Би Би Си припомня за гибелта на афганистански мигрант при рикошет от предупредителен изстрел на граничен полицай миналия месец.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова изрази надежда България да опровергае фактите, изнесени от "Оксфам" за отношението към бежанците:

Чух за този доклад, ще проверя изнесените факти, но мога да кажа само, че това изобщо не е политика на Гранична полиция и на МВР. Поставяме всички условия, не можем да контролираме всички служители. Надявам се да можем да опровергаем тези факти. Не е политика и не бих го допуснала.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени