Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елвира Набиулина: Волатилността на рублата не заплашва финансовата стабилност на Русия

Елвира Набиулина

Волатилността на руската рубла не представлява заплаха за финансовата стабилност на страната, заяви управителят на Централната банка на Русия (РЦБ) Елвира Набиулина.

Пред Долната камара на руския парламент Набиулина заяви, че ниските цени на петрола, който е ключова експортна стока за Русия, продължават да вредят на стоково зависимата икономика.

В същото време тя предупреди, че световната финансова волатилност вероятно ще продължи и добави, че вижда рискове за финансовите пазари от предстоящо повишение на американските лихвени ставки. Набиулина заяви, че очакваното затягане на паричната и лихвена политика в САЩ може би вече е отработено от финансовите пазари, но подчерта, че Руската централна банка остава в готовност да действа, ако вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв провокира нови финансови трусове, засягайки негативно най-вече развиващите се пазари.

Шефът на РЦБ каза, че банката планира да възобнови покупките на долари и евро за попълване на международни валутни резерви на страната, които бяха изчерпани през последната година и половина. Закупуването на чуждестранна валута обаче изисква стабилизиране на цената на рублата, а това все още не се е случило, посочи Набиулина.

Междувременно руската валута продължава да отслабва за седми пореден ден на търговия, като днес се понижава с 0,2% към 66,75 рубли за един долар, достигайки най-ниско ниво от края на септември.

Набиулина отново подчерта, че паричната политика на Централната банка има за цел да укроти инфлацията. Коментирайки многобройните призиви за по-ниски лихвени ставки, тя каза, че евентуално бързо разхлабване на паричната политика ще създаде рискове, когато лихвените проценти трябва да бъдат повишавани в бъдеще.

В отговор на репортерски въпрос за лихвените ставки след края на нейното изказване пред Руската дума Набиулина намекна, че РЦБ може да намали лихвите на едно от следващите три свои заседания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна